Israelische Rode Kruis opent centrum bestand tegen bommen en chemische aanvallen

Magen David Adom (MDA), de nationale Rode Kruis van Israel, heeft afgelopen week een nieuw bomvrij centrum in gebruik genomen. Het Nationaal Operations Center is ontworpen dat het operationeel blijft, zelfs als het wordt aangevallen met conventionele en niet-conventionele wapens.

Het centrum is ondergebracht in een “versterkte en gedeeltelijk ondergrondse ruimte die zo is ontworpen dat het beschermd tegen raketten, chemische en biologische aanvallen”, aldus MDA in een verklaring.

Het centrum is gebouwd in Kirjat Ono, een stad ten oosten van Tel Aviv. De benedenverdieping van het gebouw is uitgebreid gerenoveerd om te worden versterkt en voorzien van een luchtfiltersysteem ter bescherming tegen verschillende soorten aanvallen.

Eli Bin, directeur van MDA, legt de nadruk op het feit dat zijn organisatie onder alle omstandigheden moet kunnen opereren. “MDA is de belangrijkste medische hulpdienst van Israel, heeft een eigen bloedbank en biedt hulp bij rampen en oorlog. Wij moeten ten alle tijde en onder iedere omstandigheid ons werk kunnen blijven doen. We zijn nu op ieder scenario voorbereid. Wanneer onze diensten het meest nodig zijn, zoals tijdens een oorlog, is het uiterst belangrijk dat ons werk ongehinderd door kan gaan.”

Ondertussen is MDA ook bezig met de bouw van een nieuw bloedbank in Ramla, dat op dezelfde wijze zal worden beschermd tegen diverse aanvallen. Het centrum in Ramla zal in 2020 haar deuren openen.