Israëlische atleten met een verstandelijke beperking winnen 19 medailles in Abu Dhabi

Zevenentwintig Israëlische sporters met een verstandelijke beperking deden deze week mee aan de “Special Olympics World Games 2019” in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten, samen met meer dan 7.000 anderen sporters uit meer dan 170 landen. De Israëliërs hebben veel medailles gewonnen.

De Israëlische sporters namen deel aan basketbal (negen atleten), bowlen (10 atleten), judo (twee atleten) en zwemmen (zes atleten). Ze haalden totaal vier gouden medailles binnen, zes zilveren medailles en negen bronzen medailles. Een topprestatie.

De Special Olympics World Games, opgericht in 1968 door Eunice Kennedy Shriver, biedt trainingen en wedstrijden in Olympische sporten aan voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is de grootste wereldwijde geïntegreerde sportorganisatie, met bijna 5 miljoen atleten en meer dan 1 miljoen vrijwilligers in 177 landen over de hele wereld.

Volgens de Special Olympics Israel zijn er zo’n 40.000 mensen met een verstandelijke beperking in Israel.

De duizenden atleten die meededen aan de Abu Dhabi-wedstrijden, de eerste Special Olympics World Games die in het Midden-Oosten zijn gehouden, werden vergezeld door 2.500 coaches en ongeveer 20.000 vrijwilligers.

Israël heeft geen diplomatieke betrekkingen met Abu Dhabi, maar diverse Israëlische ministers zijn daar in het (recente) verleden naar toe gegaan om zaken te doen. In oktober 2018 namen Israëlische atleten deel aan de Grand Slam van de Internationale Judo Federatie in Abu Dhabi. Het behalen van goud door een Israëlische judoka resulteerde erin dat voor de eerste keer het Israëlische volkslied gedraaid in de Golfstaat.

Advertentie (4)