Legendarische Mossad-agent Rafi Eitan op 92-jarige leeftijd overleden

Rafi Eitan, de legendarische Mossad-spion die de leiding had over de operatie om het holocaust-meesterbrein Adolf Eichmann gevangen te nemen en naar Israel te brengen, is afgelopen zaterdag overleden. Hij werd 92 jaar. Eitan was één van de grondleggers van de Israelische geheimedienst Mossad.

“Rafi was een van de helden van de inlichtingendiensten van de staat Israël”, zei premier Benjamin Netanyahu. “Zijn wijsheid, humor en toewijding aan het volk van Israël en onze staat zijn ongeëvenaard.””

De operatie in 1960 om Eichmann in Argentinië gevangen te nemen en hem voor de rechter te brengen in Jeruzalem was de meest historisch belangrijke missie van de Mossad en blijft één van de bepalende afleveringen in de geschiedenis van Israël. Zijn rechtszaak bracht de gruwelen van de ‘Eindoplossing‘ van de nazi’s tot leven. Eichmann was de architect van de holocaust, de moord op het overgrote gedeelte van Joodse bevolking in Europa. Eichmann werd in 1961 veroordeeld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij werd op 1 juni 1962 opgehangen, de eerste en enige keer dat de Staat Israël een doodvonnis heeft uitgevoerd.

Eitan, die leiding gaf aan het team van zeven Mossad-agenten in het Zuid-Amerikaanse land, greep Eichmann op de terugweg naar zijn huis in hoofdstad Buenos Aires en stopte hem in een auto naar een safehouse van de Mossad. Op de achterbank van de auto schoof een agent een gehandschoende hand in de mond van Eichmann voor het geval hij een cyanide pil in een tand had verstopt, omdat van sommige voormalige nazi’s bekend was dat ze op deze manier tijdens gevangenneming zelfmoord pleegden.
Eitan identificeerde Eichmann door zijn lichaam te onderzoeken op kenmerkende littekens op zijn arm en maag. “Toen ik dat bevestigd zag, was ik overtuigd. Dit is de man, we hebben Eichmann”, herinnerde Rafi Eitan zich jaren later.
Mossad-directeur Yossi Cohen zei dat het merendeel van de acties van Eitan nog steeds onbekend zijn voor het grote publiek.
“Zijn werk en zijn acties zullen in gouden letters worden geëtst in de annalen van de staat”, zei Cohen in een speciale verklaring zaterdag. “De basis die Rafi in de eerste jaren van de staat heeft gelegd, zijn ook vandaag nog een belangrijke schakel in de activiteiten van de Mossad.”

Advertentie (4)