Dit wist u niet over Pesach in Israel

Pesach staat voor de deur en dat betekent heel veel matzes, familiemaaltijden en heerlijke pinda- en chocoladekoekjes die binnenkort over de hele wereld worden geconsumeerd. 

Het is natuurlijk niet anders in Israël, waar deze vakantiedagen volop gevierd zullen worden. Er zijn echter enkele unieke aspecten aan de Pesach vakantie in het Heilige Land, sommige meer bizar dan andere.

1. In Israel koopt een Arabische inwoner ieder jaar al het chametz, de tijdens Pesach verboden producten.

 

Het is niet de bedoeling dat Joden tijdens de Pesach chametz of gezuurd voedsel in hun huizen hebben – en het “huis” van het Joodse volk is niet anders. De staat Israël doet precies hetzelfde als veel van zijn Joodse burgers en verkoopt al zijn gezuurde producten aan een niet-Joodse kennis. Het gaat niet alleen om meel, maar om hele fabrieken, bakkerijen, keukens en opslagruimtes. De afgelopen 20 jaar is de gelukkige koper Hussein Jaber geweest, een Arabische Israëliër die alles voor een enorme som van de Israëlische minister van Financiën en opperrabbijnen koopt, om de deal een week later, wanneer Pesach voorbij is, te annuleren.

2.Pesach is het ultieme hiking seizoen

Als je van plan bent door Israël te reizen tijdens het Pesach, haal dan diep adem. De week lange vakantie is de belangrijkste vakantietijd in het land. Niet alleen zijn kinderen vrij van school, ook veel ouders zijn vrij. En het weer is absoluut perfect om te wandelen, kajakken, fietsen en alle andere soorten buitenactiviteiten te ondernemen. Maar laat de drukte je niet afschrikken, pak een matzeh sandwich en geniet samen met iedereen van het nog niet zo hete warme weer.

3. In Israel wordt maar één Seider avond gevierd

In tegenstelling tot de rest van de wereld, wordt in Israel maar één Seider avond gehouden. Afgezien van het feit dat er geen ruzies ontstaan bij wie van de familie de Seider de tweede avond gehouden moet worden, is dit gebruik in ieder geval goed dat je weet dat het op de juiste avond wordt gehouden.

In de oudheid bepaalden de autoriteiten in Jeruzalem elke keer opnieuw het begin van elke Joodse maand en verspreidden ze via een boodschapper het woord tot diaspora gemeenschappen. Er ontstond bezorgdheid dat te langzaam reizen zou betekenen dat mensen buiten Israël op de verkeerde dag feesten zouden vieren. Om dit op te lossen, werd besloten dat elk Yom Tov (festival) twee dagen zou worden gevierd, voor het geval dat.

4. De Seider avond files

Over Seider-nacht gesproken, er is niets anders nodig dan de Seider-nacht files om je te laten wensen dat je liever op een afgelegen, bij voorkeur leeg, eiland zou willen zijn in plaats van bij je schoonmoeder. Aangezien iedereen op hetzelfde tijdstip gaat beginnen en dus ook pak en beet rond hetzelfde tijdstip klaar is, staan de (snel)wegen in Israel van middernacht tot in de vroege uurtjes van de ochtend vol met naar huis kerende families.

5. Seider avond in Israel is bijna altijd koud 

Nog een leuk feit over de Seider-avond die niet is gebaseerd op enig onderzoek, maar alleen op jaren van terugkerende teleurstelling: het paasfeest is officieel het begin van de lente, maar dat voelt zeker niet zo want de meeste Seider avonden van de laatste jaren zijn kouder dan normaal, ook dit jaar trouwens. Neem een trui of een sjaal mee, vooral als je de Seider viert in het heuvelachtige Jeruzalem.

6. Wat Israëlische families tijdens de Seider eten hangt af waar hun roots liggen

De algemene regel voor Pesach is om geen gezuurde granen te eten. Maar voor veel Joden, met name van Europese achtergrond, gelden beperkingen niet alleen voor gezuurde granen, maar ook voor rijst, peulvruchten en zelfs pinda’s. De reden? Historische bezorgdheid dat mensen bloem zouden kunnen vermengen die gemaakt is van verboden granen en van gelijksoortig ogend voedsel. Israël is een smeltkroes van vele culturen en het erfgoed en de voedingsgewoonten verschillen daarom enorm van familie tot gezin. Families waarvan de roots in Arabische landen ligt, eten bijvoorbeeld couscous.

7. Matze met chocoladepasta is een “Nationale schat”in Israel 

Zoals bijvoorbeeld in Nederland veel matze wordt gegeten met (oude) kaas of jam, is in Israel chocoladepasta de traditie. Ja, het is niet goed voor de lijn, maar Israeliers zijn er gek op.

8. De gangen in supermarkten zien er vreemd uit tijdens Pesach

In supermarkten in Israel zijn soms hele gangpaden afgedekt met plastic, daar waar de niet voor Pesach geoorloofde producten zijn. Op die manier zijn ze aan het oog onttrokken en worden ze niet verkocht. Wil je toch voor Pesach verboden artikelen kopen, dan ben je aangewezen op een Arabisch dorp in de buurt waar je woont.

9. Duizenden komen bijeen voor de priesterlijke zegen bij de Klaagmuur

Twee keer per jaar, tijdens Soekoth en Pesach, komen op de “tussendagen” tienduizenden mensen naar de Klaagmuur om aanwezig te zijn bij de zegen van de Kohaniem (priesters). Wilt u dat meemaken ga dan vroeg naar Jeruzalem, ga per voet naar de Klaagmuur en zorg ervoor voldoende water bij je te hebben.

Advertentie (4)