Pesach komt er aan. We leggen de Seider aan u uit

Komende vrijdagavond begint Pesach, waarin Joden over de gehele wereld de uittocht uit Egypte herdenken. Pesach begint met de Seideravond waarin het Pesach verhaal wordt verteld en er veel wordt gegeten. In sommige orthodoxe kringen kan de uitleg van het Pesach verhaal tot in de vroege ochtend van de volgende dag duren, doordat er veel vragen kunnen worden gesteld die beantwoord moeten worden.

In kibboetsen in Israel wordt de Seideravond gemeenschappelijk gevierd en gebeurt het vaak op een minder traditionele manier, met veel sketchjes, gedichten en liedjes gezongen door kinderen.

En, o ja, er wordt ook veel gezongen: Hier vindt u een groot aantal van de traditionele Seider liedjes.

De meeste Joodse families houden zich aan de traditionele wijze, en is het dé avond waar families bij elkaar komen. In Israel merk je dat trouwens als je aan het eind van de avond/begin van de nacht naar huis gaat. De wegen in het gehele land zijn verstopt alsof het spitsuur is. Niet zo gek als je bedenkt dat de ene helft van Israel op bezoek gaat bij de andere helft.

In Israel wordt de Seider één avond gehouden, buiten Israel twee avonden.

De video hieronder legt het op een grappige en duidelijke manier allemaal uit.

Advertentie (4)