Israel’s nieuwste precisie wapen: de SPICE

De door RAFAEL ontwikkelde SPICE (Precise Impact and Cost-Effective) is uiterst succesvol gebleken in de korte tijd dat de Israelische luchtmacht (IAF) het systeem heeft getest, aldus de Jerusalem Post.

SPICE is een autonoom lucht-naar-grond wapensysteem dat in staat is om doelen te vernietigen met een uiterste nauwkeurigheid en met hoge aanvalsvolumes. Het wapen kan gebruikt worden in een omgeving waar gebruik van GPS niet mogelijk is, of waar GPS systemen kunnen worden gestoord.

De raket gebruikt een ultramoderne elektro-optische zoeker met unieke algoritmen voor scènes afstemming, navigatiebegeleiding en homing technieken om operationele missies uit te voeren bij slecht weer en zonder beruik van GPS. Daarnaast kan de SPICE-raket ook GPS-storing overwinnen en kan het missieprofiel worden ingesteld om een specifieke impacthoek te bereiken, zoals een steile duikhoek voor diepe penetratie van het doelwit.

De SPICE raket wordt gebruikt onder de Israëlische F-16 C/D straaljagers en ook onder de Saab Gripen E. Nu na vele testen gebleken is hoe effectief de SPICE raket is zal hij ook worden geintregeerd in de nieuwe F-35 straaljagers en de nieuwe Braziliaanse Gripen NG straaljagers van de Israelische luchtmacht.

De SPICE 1000 bereikt doelen op een afstand van 100 km, terwijl de SPICE 2000 een afstandsbereik heeft van 59 km.