38 jaar later, het ware verhaal hoe de Israelische luchtmacht de Osiraq kernreactor in Irak vernietigde

Achtendertig jaar na Operatie Opera, de Israëlische luchtaanval die de kernreactor van de Iraakse dictator Saddam Hussein in Osirak verwoestte,kwamen de nog levende piloten bij elkaar om de gebeurtenis te markeren en “waarbij één van de grootste ironieën in de geschiedenis” niet onopgemerkt bleef, namelijk dat de aanval mogelijk werd gemaakt door de islamitische revolutie in Iran, zo meldt de Times of Israel.

Toen Israël in 1977 voor het eerst ontdekte dat Irak bezig was met de bouw van een plutoniumreactor die kon worden gebruikt om kernwapens te bouwen, waren de straaljagers die het tot zijn beschikking had – F-4 Phantoms en Skyhawks – niet in staat om de meer dan 1000 mijlen naar vijandelijk grondgebied te vliegen en veilig terug te keren , zei de gepensioneerde generaal-majoor David Ivry, de IAF-bevelhebber in die tijd.

Maar het gelukt was met Israel.

De Islamitische Revolutie onder leiding van Ayatollah Khomeini had het regime van de Shah van Iran, Mohammad Reza Pahlav,  een fervent bondgenoot van de VS, omvergeworpen, waardoor de VS een gigantische deal annuleerden om Iran te voorzien van 75 F-16 straaljagers.

De Amerikanen boden de 75 F-16 straaljagers vervolgens aan Israël aan.

Maar zelfs met de nieuwe straaljagers was het verre van duidelijk of ze in staat zouden zijn om naar Irak te vliegen en veilig terug zouden keren , gezien de brandstofcapaciteit van de F-16, wat leidde dat de luchtmacht met een breed scala aan niet alledaagse oplossingen kwam om te proberen de missie mogelijk te maken.

Lees hier verder en kijk de video