Israel heeft eerder dit jaar een Iraanse spion gearresteerd

De Israëlische strijdkrachten arresteerden eerder dit jaar een vermeende Iraanse spion die in Israel en Judea & Samaria (Westelijke Jordaanoever) actief was, onthult de veiligheidsdienst Shin Bet.

Volgens de Shin Bet werd vorig jaar een Jordaanse staatsburger Thaer Shafut naar de West Bank gestuurd om “namens de Iraanse inlichtingendienst missies uit te voeren die bedoeld waren om een netwerk op te richten in Israël en de Westelijke Jordaanoever, dat gebruikt zou worden voor geheime operaties voor de Iraniërs”.

Hij kwam omstreeks juli 2018 Israëlisch grondgebied binnen na instructies te hebben gekregen van Iraanse agenten in Libanon en Syrië, heeft de Shin Beth vrijgegeven. Vlak voor zijn arrestatie begon Shafut contact te maken met mensen op de Westelijke Jordaanoever met als doel om een spionagenetwerk op te zetten.

Shafut werd in april gearresteerd, hoewel dit tot donderdag onder de militaire censuur geheim werd gehouden. Hij werd op 10 juni aangeklaagd op beschuldiging van contact met een buitenlandse agent, contact met een vijandelijke organisatie en pogingen om vijandelijke activiteiten in de regio uit te voeren.

Shafut kwam voor het eerst in contact met de Iraanse inlichtingendienst in Libanon, waar hij een ontmoeting had met twee Arabisch-sprekende agenten die onder de pseudoniemen “Abu Tzadak” en “Abu Jafar” handelen. Daarna werden er meerdere vergaderingen gehouden tussen Shafut en zijn Iraanse-opdrachtgevers, in Libanon en Syrië in 2018-2019.

Tijdens die vergaderingen werd Shafut geïnstrueerd om zakelijke contacten te leggen en een commerciële onderneming te beginnen in Israël die moest dienen als dekmantel voor toekomstige Iraanse activiteiten in Israël en de Westelijke Jordaanoever. Zijn opdracht was het werven van spionnen om te helpen bij het verzamelen van informatie die van belang is voor Iran.

Op grond van de contacten met zijn Iraanse handlangers, had Shafut aan hen voorgesteld en toestemming gekregen om een fabriek in Jordanië op te zetten die sjiitische arbeiders in dienst zou nemen die bij toekomstige Iraanse activiteiten, in Israël en in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever), diensten zouden kunnen verrichten.

De Iraanse handlers van Shafut hadden ook aanzienlijke bedragen om te investeren, ongeveer $500.000 in eerste instantie, met extra middelen voor de operaties die in het gebied zouden worden uitgevoerd.

Zijn Iraanse handlangers hebben Shafut ook voorzien van middelen gebruik te maken van gecodeerde communicatie voor contact tussen hen. Iraanse inlichtingendienst wilden Shafut ook gebruiken als een kanaal om fondsen over te brengen naar terroristen in Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever) en in Israël.

Advertentie (4)