Prachtige Roemeense kerk is het laatste klooster in Qasr al Yahud waar de mijnen zijn geruimd

Specialisten van de mijnen opruimorganisatie HALO Trust zijn klaar met het opruimen van landmijnen van het zevende en laatste klooster in het “Land van de Kloosters”, een religieuze plaats in de buurt van de rivier de Jordaan, waar christenen geloven dat Jezus werd gedoopt. Dat meldt de Times of Israel.

Bijna alle belangrijke sekten van het christendom bouwden kloosters op de locatie, ook bekend als Qasr al-Yahud, aan de oevers van de rivier de Jordaan. Circa 10 kilometer ten oosten van Jericho. In 1968, na de Zesdaagse Oorlog, blokkeerde Israël de toegang tot de kerken en maakte het gebied langs de grens met Jordanië een gesloten militaire zone, uit angst dat terroristen de kerken zouden kunnen gebruiken als platform voor aanvallen op Israëlische dorpen en steden. De rivier de Jordaan is op dat moment maar een paar meter breed.

Het Israëlische leger bezaaide het gebied met meer dan 6.500 landmijnen en zette booby traps in de kerkgebouwen in de jaren ’60 en ’70. Decennialang stonden de kloosters verlaten met de luiken gesloten, terwijl buiten gele borden waarschuwden voor de landmijnen.

Deze week zijn dus de laatste landmijnen rond deze Roemeense kerk geruimd en na het opruimen van nog enige duizenden landmijnen her en der in het gebied kunnen de kerken en kloosters over een half jaar weer door het publiek worden bezocht.

Lees hier hele verhaal.

Hier de video van deze prachtige kerk.

Advertentie (4)