Israël zegt dat GPS op een mysterieuze manier is verbroken in zijn luchtruim, maar vliegtuigen zijn veilig

International Federation of Air Line Pilots ‘Associations heeft aangekondigd dat “veel” piloten satellietsignalen van het Global Positioning System rond Ben Gurion Airport in Tel Aviv verloren hadden, aldus berichten Israelische media waaronder Haaretz.

Israël ondervindt onverklaarbare GPS-verstoringen in zijn luchtruim, maar er zijn maatregelen genomen om veilig landen en opstijgen mogelijk te maken op de belangrijkste internationale luchthaven van Israel, zei de regering woensdag.

De aankondiging door de Israel Airports Authority (IAA) volgde na een rapport dinsdag van de Internationale Federatie van Air Line Pilots ‘Associations (IFALPA) dat ‘ veel ‘ piloten satellietsignalen hadden verloren van het Global Positioning System rond Ben Gurion Airport in Tel Aviv.

Bevestigend dat er gedurende ongeveer de afgelopen drie weken GPS-verstoringen waren geweest, zei een IAA-verklaring dat deze alleen gelden voor vliegtuigen in de lucht maar dat er geen navigatiesystemen worden beïnvloed die gebruik maken van zogenaamde “landmarks” ( terrestrial navigatie) . 

De Israëlische autoriteiten hebben van het begin af aan gewerkt om de oorzaak van het probleem te achterhalen en het probleem op te lossen. Op de vraag of er een verklaring voor de verstoring was gevonden, zei een IAA-woordvoerder: “Nee, ik weet het niet.”

Gevraagd naar commentaar, zei een woordvoerster van het Israëlische Ministerie van Defensie alleen dat de verstoring een IAA-kwestie was. “In geen enkel stadium is er een veiligheidsincident geweest als gevolg van de GPS-verstoring in de context van de precisie van navigatie- en vluchtcorridors”, aldus de IAA. In zijn post op dinsdag zei de IFALPA dat het verlies van het GPS-signaal talrijke waarschuwingen voor systemen kan creëren.

 

Advertentie (4)