Investeerders bij Bahrein workshop zijn het erover eens : Vrede is het ontbrekende stuk in het Amerikaanse plan voor het Midden Oosten

IMF-chef zegt dat grote economische groei in Palestijnse gebieden mogelijk is, maar duurzame politieke stabiliteit is essentieel voor welvaart, aldus de Times of Israel.

Stabiliteit en veiligheid zijn cruciaal voor het succes van het Amerikaans economisch plan van 50 miljard dollar voor de Palestijnen dat zich volledig richt op infrastructuur en ontwikkeling waarbij  politieke aspecten die cruciaal zijn voor het oplossen van lang aanslepende Israëlisch-Palestijnse conflicten zijn weggelaten, zeiden internationale financiële leiders en wereldwijde investeerders woensdag.

Hoewel ze het Amerikaanse initiatief onder leiding van de schoonzoon en senior adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, verwelkomden zeiden panelleden op de workshop in Bahrein gericht op het stimuleren van het ambitieuze plan , dat het moeilijk zal zijn zonder goed bestuur, de rechtsstaat en een realistisch vooruitzicht op duurzame vrede.

Christine Lagarde, de CEO van het Internationaal Monetair Fonds, suggereerde dat vrede het ontbrekende deel van het voorstel is. De Palestijnen hebben een groot economisch potentieel dat alleen kan worden vervuld door serieuze hervormingen en bescherming voor investeerders die serieuze inspanningen voor corruptiebestrijding moeten omvatten. Maar die alleen zijn niet genoeg, zei ze, en benadrukte dat een “bevredigende vrede” noodzakelijk is voor welvaart. “Het is een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar te voegen,” zei Lagarde.

“Het verbeteren van de economische omstandigheden en het aantrekken van duurzame investeringen in de regio hangt uiteindelijk af van het kunnen bereiken van een vredesakkoord,” zei ze in een verklaring uitgegeven door het IMF na haar opmerkingen. “Vrede, politieke stabiliteit en wederzijds vertrouwen tussen alle betrokken partijen zijn essentiële voorwaarden voor het succes van elk economisch plan voor de regio.”

“Je zult te maken krijgen met het politieke ding om te investeren,” zei Daniel Mintz, oprichter van Olympus Capital Asia.

“Stabiliteit en veiligheid zijn de sleutel tot investeringen in elk land waar we naar toe gaan”, zegt Selim Bora, de president van de Turkse beleggingsmaatschappij Summa. “Dingen hoeven niet perfect te zijn, maar we moeten een minimum niveau bereiken.”

Anderen zeiden dat het plan niet kon slagen zonder dat de Palestijnen rechten en waardigheid hadden in hun eigen staat.

Tijdens de conferentie op woensdag waren ook de voormalige Britse premier Tony Blair, het hoofd van de internationale voetbalfederatie FIFA Gianni Infantino, en de enige Palestijnse op de agenda, een zakenman uit de Westelijke Jordaanoever die door veel mede-Palestijnen met diep wantrouwen wordt bekeken.

Infantino, die deelnam aan het evenement ondanks een op het allerlaatste moment rechtstreeks beroep van de Palestijnen om te heroverwegen, zei dat hij hoopte dat sport, met name voetbal, een belangrijke rol zou kunnen spelen in het geven van hoop aan Palestijnse gemeenschappen en het verbeteren van de relaties met Israël.

Lees hier het hele artikel.

Advertentie (4)