Amsterdamse rapper met de naam “Anne Frank” is niet vies van antisemitisme

Toen de ophef losbarstte over het gebruik van de “Anne Frank” verdedigde deze 25-jarige rapper zich door te zeggen “het is een eerbetoon aan het slachtoffer van de Holocaust”.

“Het is niet kwaadaardig”, vertelde de rapper, wiens echte naam nog niet in de Nederlandse media is gepubliceer, in Het Parool  in een interview dat woensdag is gepubliceerd. Een week na de release van haar debuutsingle getiteld “Silence”.

Reagerend op kritiek van het Anne Frank Museum in Amsterdam over haar gebruik van de naam – het museum noemde het “ongevoelig” – zei ze dat ze de naam koos omdat het haar bijnaam was sinds de lagere school. “Ik heb haar boeken toen gelezen. Ze is een inspiratie, een voorbeeld voor het leven in ondraaglijke situaties. Ik weet dat we niet in oorlogstijd leven, maar de wereld is ook niet vredig, “zei ze. Het CIDI komt echter tot een andere conclusie.

Niet alleen de naam is controversieel, de rapster heeft ook nog een groot aantal beledigende en antisemitische tweets verstuurd, blijkt na onderzoek van het CIDI.

“Al jarenlang tweet deze persoon antisemitische teksten, die haar artiestennaam en haar ‘goede bedoelingen’ in een ander licht plaatsen. CIDI vindt deze naamkeuze ongepast. Misdaden van de Holocaust mogen niet worden gebagatelliseerd”.

Het CIDI noemt de uitlatingen van de rapster onthutsend, en dat vind ik nog zacht uitgedrukt. . In één van haar nieuwe singles rapt ze: “Ik heb shit gestasht in het Achterhuis.” Haar manager Lange Frans, bekend van enkele grote hits in 2004, verbaast zich ook over de reacties. “Het is absoluut niet ­gemeen bedoeld.”.