Bahreinse minister van buitenlandse zaken: “Israël zal hier blijven en we willen vrede met hen”

In een interview met de Times of Israel zegt Khalid bin Ahmed al Khalifa dat de Manama-conferentie een ‘gamechanger’ kan zijn, vergelijkbaar met de Israël-Egypte Camp David Akkoorden. Tevens dringt de minister er bij de Israëlische leiders op aan om met ons te praten over het Arabische vredesinitiatief.

Bahrein ziet de door de VS geleide economische workshop die deze week plaats vindt in Manama als een mogelijke “gamechanger”, vergelijkbaar met het vredesakkoord tussen Israël en Egypte uit 1978, zei de minister van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat woensdag, en steunt ook krachtig het recht van Israël op bestaan.

“We zien het als heel, heel belangrijk,” vertelde Khalid bin Ahmed Al Khalifa de Times of Israel aan de zijlijn van de workshop “Peace to Prosperity”.

Khalifa benadrukte ook dat zijn land het bestaansrecht van Israël erkent, weet dat het “daar is om te blijven” en vrede met het wil.

In een interview in zijn suite in Manama’s chique Four Seasons hotel, verbond Khalifa zich niet om de diplomatieke banden met Israël in de nabije toekomst te normaliseren, maar ondubbelzinnig bevestigde het bestaansrecht van Israël als een staat met veilige grenzen.

“Israël is een land in de regio … en het is er om te blijven, natuurlijk,” zei hij.

“Aan wie hebben we vrede aangeboden met het Arabische vredesinitiatief? We hebben het aangeboden aan een staat die de staat Israël heet, in de regio. We hebben het niet aangeboden aan een afgelegen eiland of een ver land, “vervolgde Khalifa, verwijzend naar een Saudisch ondersteund vredeskader.

“We hebben het aan Israël aangeboden. We geloven dus dat Israël een land is om te blijven, en we willen betere relaties ermee, en we willen vrede ermee. ”

Lees hier het hele interview.