NS gaat overlevenden en nabestaanden van de Holocaust financieel tegemoet komen

De NS gaat de Holocaust-overlevenden die met de treinen naar de concentratiekampen zijn vervoerd en hun directe nabestaanden een individuele schadevergoeding tussen de 5000 en 15.000 euro betalen, aldus Het Parool

Het vervoersbedrijf volgt hiermee het vanmiddag uitgebrachte advies van de eind vorig jaar in het leven geroepen Commissie ‘Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS’ onder leiding van Job Cohen.

Lees ook: CJO: Individuele genoegdoening NS onvoldoende zonder collectieve regeling

De onafhankelijke commissie werd opgericht nadat oud-Ajaxfysiotherapeut Salo Muller (83) zijn strijd voor individuele schadevergoedingen enkele jaren geleden in gang zette. Muller zat als kind in de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg nadat zijn ouders waren opgepakt. Zijn ouders werden door de NS naar de kampen vervoerd en in Auschwitz vermoord. Hij was een van de ongeveer 500 kinderen die uit de crèche werden gesmokkeld.

Er zijn drie categorieën: de eerste groep betreft de mensen die zelf in de kampen hebben gezeten. Het gaat om zo’n vijfhonderd mensen. Zij krijgen het hoogste bedrag: 15.000 euro. De tweede groep betreft in de oorlog geboren en ondergedoken of gevluchte Joodse kinderen van wie de ouders zijn gedeporteerd en vermoord of na de oorlog zijn overleden. De derde groep omvat de kinderen die na de oorlog zijn geboren van wie de ouders zijn gedeporteerd en teruggekeerd na de oorlog maar inmiddels zijn overleden. De twee eerste groepen krijgen de grootste bedragen. Kinderen krijgen tussen de 5.000 en 7.500 euro.

Naar schatting bedraagt het aantal mensen dat hiervoor in aanmerking komt op zesduizend. Er zijn enkele tientallen miljoenen mee gemoeid. De tegemoetkomingen worden fiscaal niet belast.

De NS verdiende miljoenen aan het transport van meer dan 100.000 Joden naar kamp Westerbork, vanwaar ze naar de concentratiekampen werden vervoerd. Het geld werd onttrokken aan Joodse bezittingen en gelden via de roofbank Lippmann, Rosenthal & Co. “De NS heeft de bezetter daarvoor facturen gestuurd,

Lees hier het hele artikel Parool.nl

Advertentie (4)