CJO: Individuele genoegdoening NS onvoldoende zonder collectieve regeling

Centraal Joods Overleg | CJO

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft met instemming kennis genomen van het advies van de Commissie Cohen aan de Nederlandse Spoorwegen om op morele gronden een tegemoetkoming te verlenen aan Joodse en Roma oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Met een compensatie in drie categorieën- directe oorlogsslachtoffers, hun in kinderen in de periode 1940-1945 en hun kinderen van na de oorlog- erkent de NS nu eindelijk meegewerkt te hebben aan de nazi-moord op 102.000 Nederlandse Joden.

Het CJO vindt de aangekondigde individuele uitkeringen een rechtvaardig gebaar naar de ca. 6000 Joden en Roma die in de kampen Vught en Westerbork terechtkwamen met het doel vernietigd te worden en toch de oorlog overleefden. Echter ca 80% van Joden, Roma en Sinti overleefde de oorlog niet, waaronder 20.000 kinderen.

Het CJO wil op korte termijn met de NS hierover in gesprek gaan. Deze wens sluit aan bij het advies van de Commissie Cohen:
“De Commissie adviseert NS te overwegen om, in samenspraak met de betrokken groeperingen, tot een collectieve uiting van erkenning te komen van het leed en lot van de grote groep getransporteerde gevangenen, waarvoor geen aanspraak meer op de regeling kan worden gemaakt”.

Het CJO werkt graag mee de voorgestelde regeling te doen slagen en dankt Salo Muller, de Commissie Cohen en de huidige NS directie voor hun inzet het aangedane leed, voor zo ver dat mogelijk is, te verzachten.