De Kleine Krater in de Negev-woestijn is nu officieel een natuurgebied

Negev woestijn

Goed nieuws voor iedere natuurliefhebber en iedereen die van de Negev woestijn houdt. De Kleine krater in de Negev (HaMakhtesh HaKatan) is nu officieel tot natuurgebied verklaart. 

De Kleine Krater dient als een speciaal ecologisch doel voor planten en dieren in het wild, zoals berggeiten, jakhalzen en arenden die op het punt van uitsterven staan.

Een jakhals in de Kleine Krater (Foto: Israel Nature and Parks Authority)

Terwijl de Grote krater (HaMakhtesh HaGadol) en Ramon krater (Makhtesh Ramon) al waren uitgeroepen tot natuurreservaten, was het proces om dezelfde eer te schenken aan de Kleine Crater als natuurreservaat een beetje ingewikkelder, omdat een deel van de grond van het natuurreservaat deel uit maakt  an Israel’s Nucleaire Research Center, maar uiteindelijk kwam er toch een akkoord.
Ironisch genoeg maakt het feit dat een deel van de krater zich in de buurt van het nucleaire centrum bevindt, het een veilige plek voor veel dieren, waaronder de adelaars. Omdat het een gesloten gebied is en vliegtuigen er niet over mogen vliegen en dus hun nesten niet kunnen verstoren.
Wildlife in the Small Crater (Foto: Israel Nature and Parks Authority)
De 61 miljoen m²grote krater, ook wel bekend als Hatzra Crater, is de meest oostelijke krater van de kraters die in de Negev Highlands gevormd zijn, samen met Ramon Crater, de Big Crater en twee kraters op Mount Arif. Het heeft een bijna ronde vorm, een lengte van 8 kilometer (aan de langste zijde), een breedte van ongeveer een kilometer en is ongeveer 400 meter diep.
Het is ook een belangrijke broedplaats voor adelaars en andere roofvogels die op het punt van uitsterven staan ​​en dient als een route voor berggeiten in het gebied om van het centrum van de Negev naar de Judea woestijn verder naar het noorden te gaan.