Nazimiljardairs – Door David de Jong

Wat hebben BMW, Porsche, Volkswagen en pizzabakker Dr. Oetker gemeen? In het boek Nazimiljardairs beschrijft de Nederlands-Joodse financiële onderzoeksjournalist David de Jong hoe de nazi’s Duitse industriëlen hielpen miljarden te vergaren met de verschrikkingen van het Derde Rijk en de Holocaust – en ook daarna. De auteur legt haarfijn uit hoe de Verenigde Staten hen toestonden ermee weg te komen uit politiek opportunisme en waarom sommige bedrijven hun oorlogszonden nog steeds niet onder ogen willen zien.

In 1946 werd Günther Quandt, zakenmagnaat van Duitslands meest iconische industriële imperium – een dynastie die tegenwoordig BMW bestuurt – gearresteerd op verdenking van samenwerking met de nazi’s. Quandt beweerde dat hij door zijn aartsrivaal, minister van propaganda Joseph Goebbels, was gedwongen zich bij nazi’s aan te sluiten, en de rechtbanken spraken hem vrij. Maar Quandt en vele anderen logen. En zijn erfgenamen, en die van andere nazi-miljardairs, zijn sindsdien alleen maar rijker geworden, terwijl hun rekeningschap met dit duistere verleden op zijn best onvolledig blijft.

Velen van hen blijven tot de dag van vandaag delen van de wereldeconomie beheersen en bezitten iconische merken waarvan de producten in alle continenten worden verkocht. De meedogenloze erfenis van de dynastieën die Daimler-Benz domineerden, Allianz Verzekeringen mede oprichtten, en nog steeds Porsche, Volkswagen en BMW beheersen – is tot het verschijnen van dit boek uit het zicht gebleven.

“Een provocerend groepsportret van vijf industriëlen die hun fortuin uitbreidden door samen te spannen met Hitler en vervolgens, na de Tweede Wereldoorlog, wegliepen met minimale straf en nauwelijks een deuk in hun imago… In dit nauwgezet onderzochte boek dwingt de heer de Jong ons, een onderzoeksjournalist en voormalig verslaggever bij Bloomberg News, om de hedendaagse erfenis van deze nazi-banden onder ogen te zien.”
-The Wall Street Journal

“Dit briljante debuut dat laat zien hoe een verraderlijke mix van kapitalisme en fascisme de democratie en talloze levens kan vernietigen. Een absolute aanrader.”
-Norman Ohler, auteur van Drugs in het Derde Rijk

“Meeslepend verhaal over smerige oorlogsmisdaden, medeplichtigheid, doofpotaffaires, en ontkenning.”
-Patrick Radden Keefe, auteur van Zeg niets en Het pijnstillerimperium

“Opportunisme en hebzucht. Het kleurrijke verhaal over moordende zakelijke intriges en een melodramatische vete tussen Quandt en Goebbels. Een intieme en levendige geschiedenis.”
-Publishers Weekly

Bestel hier het boek ‘Nazimiljardairs’ op Bol.com

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)