Salo Muller: ‘Het zijn verzetshelden’

Foto: Op 84-jarige leeftijd heeft Salo Muller een koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Femke Halsema. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

In het Verzetsmuseum in Amsterdam zult u geen “verzetshelden” meer tegenkomen. Het museum kiest ervoor om de term “verzetsmensen” te gebruiken. De reden: “Mensen kunnen heldhaftig zijn, maar zijn nooit 100 procent een held. Die mensen zagen zichzelf niet als held en wilde zo ook niet gezien worden.”

Salo Muller, de Nederlandse oud-fysiotherapeut bij Ajax, journalist en publicist, heeft zich op Facebook uitgesproken tegen deze wijziging. Zelf overleefde hij de oorlog ternauwernood.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij als Joods kind vanaf 1941 ondergedoken nadat hij vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg werd gered. Hij zat ondergedoken op acht onderduikadressen, vooral Friesland, waar hij ‘Japje’ werd genoemd. Zijn beide ouders zijn omgekomen in het vernietigingskamp Auschwitz.

“Er verschijnen regelmatig berichten in de pers of op de TV waar ik mij mateloos aan stoor. Maar ik laat ze maar voorbij komen. Je kunt immers niet overal op reageren. Maar gisteren zag ik op het nieuws een bericht over het Verzetsmuseum, waarvan ik dacht “dit kan echt niet”. De directeur van het Verzetsmuseum mevrouw Liesbeth van der Horst wil het in de nieuwe expositie niet meer hebben over VERZETSHELDEN. Die bestaan volgens haar niet. Een held is IEMAND DIE DOOR MOED UITBLINKT (van Dale). In de Tweede Wereldoorlog zijn er mensen geweest die met gevaar voor eigen leven anderen mensen het leven hebben gered. Of daden van verzet hebben gepleegd, waarvan zij wisten als ze werden gepakt, de doodstraf zou volgen. Velen hebben helaas met hun acties de oorlog niet overleefd. Ze zijn verraden, opgepakt, gemarteld, naar een concentratiekamp gestuurd en ondanks al deze verschrikkingen gingen velen door met hun acties. HET WAREN ECHTE HELDEN. Niet volgens mevrouw van der Horst. Helden bestaan niet! Ik ga er geen woorden meer aan vuil maken. Maar ik ben geschokt door deze actie van de directeur van het Verzetsmuseum. Hoe bedenk je zoiets. Een dolksteek voor al de moedige mensen die in de oorlog een daad van verzet hebben gepleegd. Schandalig.”

Ook historicus Wim Berkelaar is het niet met de wijziging eens, liet hij gisteren in een interview met het EO-programma Dit is de Dag weten: “Ik denk wel dat helden bestaan. Nogmaals, zonder dat het heiligen zijn, ze kunnen fouten maken, maar we mogen echt naar sommige mensen kijken en zeggen: dit is echt heldhaftig en dat heeft met morele instinct en moed te maken die ons misschien zou ontberen of tot voorbeeld kan stellen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)