Voorstelling over vermoord joods meisje Sientje Abram in Venlo

Het gedicht Sterrenlied gaat over het in de oorlog vermoorde joodse meisje Sientje Abram uit Amsterdam. Op woensdag 4 mei, aansluitend op de Dodenherdenking, zal een voorstelling over het gedicht plaatsvinden in Venlo. Kaarten zijn te reserveren via de website van Maaspoort.

Sientje Abram werd op 23 februari 1931 in de Amsterdamse Rapenburgerstraat geboren. Op 10 september 1942 werd ze in Auschwitz vermoord. Schrijver/dichter Guus Luijters heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd meer over Sientje Abram te weten te komen. Maar iedereen die haar heeft gekend is ook vermoord.

Sientje zelf weigerde zich bij deze situatie neer te leggen. Op een nacht ging ze een poëtische dialoog aan met de man die haar zo graag een gezicht wilde geven. Het resultaat is een lang gedicht waarin Guus Luijters en Sientje Abram beurtelings hun stem laten horen. Het gedicht Sterrenlied poogt Sientje haar identiteit terug te geven. Daarnaast is het een evocatie van een buurt die met inwoners en al van de aardbodem is verdwenen. Het gedicht eindigt met de namen van de 331 vermoorde kinderen uit de Rapenburgerstraat.

De voordracht poëzie zal uitgevoerd worden door May Rooijakkers en Herman Verweij
en de muzikale begeleiding door Irene Ruys (viool) en Wil Rijs (piano). 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)