Verslag Congressionele Holocaust herdenking door Shin-DC

Voorbeeld van afbeelding
Aankondiging van de jaarlijkse Holocaust Memorial Day herdenking voor het Amerikaanse Congres

Vorige week vond alweer de vierde jaarlijkse Congressionele herdenking plaats ter gelegenheid van de Holocaust Memorial Day. Georganiseerd door Sephardic Heritage International (Shin-DC) markeerde deze dag de bevrijding van Auschwitz, 77 jaar geleden. De Griekse Holocaust-overlevende David Baruch gaf een getuigenis van zijn ervaren, en verschillende leden van het Amerikaanse congres en andere internationale hoogwaardigheidsbekleders voerden het woord. Waaronder de ambassadeurs voor Griekenland, Israël, Portugal en vertegenwoordigers van de Japanse ambassadeur in de VS. Onder andere vertegenwoordigers van de Duitse ambassade en van vele andere landen waren vertegenwoordigd op deze bijeenkomst op 27 januari.

De Israëlische ambassadeur Michael Herzog, wiens vader een van de bevrijders was van concentratiekamp Bergen-Belsen, merkte op dat nu het antisemitisme in de VS en wereldwijd opnieuw lelijk de kop op steekt, de boodschap van deze herdenking zo relevant en urgent is als maar zijn kan. Griekse ambassadeur Alexandra Papadopoulou and Portugese ambassadeur Domingos Fezas Vital beaamden dit in hun bijdragen.

Ambassadeur Herzog zei: “het feit dat deze herdenking plaats vindt bij het Congres straalt een sterke boodschap uit vanuit het hart van de Amerikaanse democratie over de waarde van het verwerpen van alle haat en racistische discriminatie in het algemeen en van antisemitisme in het bijzonder”. Herzog bedankte de leden van het Congres die hebben meegedaan aan dit programma voor “het gebruiken van hun invloed voor steun aan dit belangrijke initiatief”.

Bob Menendez, bestuurder van de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken merkte op dat ook Sefardische Joden in Europa en rond Europa doelwit waren van Nazi-Duitsland in hun pogingen om systematisch alle Joden te vernietigen en dat ook zij flink vertegenwoordigd zijn in de zes miljoen Joden die zijn omgebracht tijdens de Holocaust.

“We moeten onszelf committeren om ons te blijven uitspreken tegen antisemitisme, haat en onverdraagzaamheid in al zijn vormen, en we moeten de herinneringen van de zes miljoen Joden in ere houden door toekomstige generaties te onderwijzen over de verschrikkingen die plaatsvinden wanneer haat niet bestreden wordt”. Menendez zei: “dat is hoe we onze plechtige belofte om ‘nooit te vergeten’ om te zetten in een gelofte, ‘Never again’!

Vele andere sprekers kwamen nog aan het woord, het programma duurde in totaal zo’n 75 minuten. Shin-DC werkte voor deze dag samen met vele andere organisaties, vanuit Nederland deed Bendigamos Amsterdam mee.

Terugkijken van de Congressional Holocaust Commemoration 2022 kan via deze link op YouTube.

De Video van de herdenking van 2021, met onder andere Pfizer-CEO Albert Bourla die voor het eerst zijn verhaal deelt over hoe zijn Grieks-Sefardische familie de Holocaust overleefde, is ook beschikbaar op Youtube.

Advertentie (4)