Joodse gemeenschap in Zweedse Malmö dreigt te verdwijnen wegens groeiend antisemitisme

Malmo Zweden

De Joodse diaspora in “de meest multiculturele stad van Zweden” is de afgelopen decennia dramatisch geslonken. Woonden er in de jaren zeventig ongeveer 2.500 Joden, is de joodse minderheid inmiddels afgenomen tot slechts 387 leden.

De Joodse gemeenschap van Malmö staat op het punt om binnenkort uit de stad te verdwijnen als er niets wordt gedaan aan de verspreiding van antisemitisme in de stad, heeft de Joodse gemeenschap geschreven in een brief naar het gemeentebestuur van Malmö.

In de afgelopen decennia is Malmö één van de zwaarst getroffen steden qua opkomst van antisemitisme, variërend van haatdragende boodschappen, aanvallen op synagogen en zelfs steekpartijen. Dit heeft geleid tot serieuze veiligheidsmaatregelen, waaronder bewakingscamera’s en extra politiewerk.

De Joodse gemeente zelf noemt de situatie ‘kritisch’, omdat in de afgelopen twee decennia alleen al meer dan de helft van de joden zijn vertrokken. In 1999 had de lokale Joodse gemeenschap 842 leden. In 2009 was het aantal 610 en dit jaar nog maar 387 zielen. In de vroege jaren zeventig had de congregatie nog 2.500 leden.

Svante Lundgren, universitair hoofddocent Theologie aan het Centrum voor Midden-Oosten Studies van de Lund Universiteit, is de haat jegens de Joden in Malmö toegeschreven aan een lang religieus conflict in het Midden-Oosten, verergerd door het feit dat er in Malmö een groot aantal immigranten uit het Midden-Oosten is komen te wonen.

“In de afgelopen jaren zijn de dreigingen en risico’s dramatisch toegenomen. Velen geloven dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er een ernstiger incident zal plaatsvinden”, aldus de Joodse gemeente van de Zweedse stad.

Malmö, dat vaak wordt geprezen als “de meest multiculturele stad van Zweden” vanwege het feit dat er 140 talen worden gesproken, is op weg om een “minderheidsgebied” te worden. Een stad waar immigranten de meerderheid vormen.

Terwijl volgens officiële statistieken het aandeel van immigranten in 2018 meer dan 45 procent van de bevolking is, schatten andere studies dat immigranten omstreeks 2010 reeds in de meerderheid waren in Malmö. Veel van de nieuwkomers behoren tot de moslimgemeenschap, zoals Irakezen, Iraniërs, Bosniërs, Turken en Koerden.

Advertentie (4)