Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken verdedigt diplomaat dien “één staat oplossing voorstaat”

Stef Blok signs the Act of Abdication at the Royal Palace in Amsterdam, The Netherlands, Tuesday April 30,2013. POOL/MICHEL PORRO

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken verdedigde het recht van een diplomaat die bij buitenlandse zaken werkt om een ​​boycot van Israël te eisen en een “one-state solution” van Israëli’s en Palestijnen te bevorderen, aldus  bericht JTA.

Stef Blok verdedigde dinsdag zijn medewerkster Angelique Eijpe in de 2e kamer.

Eijpe’s anti-Israëlische activiteiten kwamen naar voren in parlementaire vragen nadat bleek dat haar buitengewoon verlof van het ministerie was verleend om een ​​organisatie op te richten genaamd One State Foundation die de one-state oplossing promootte. Aanhangers van de “one state solution” zeggen dat het het Palestijns-Israëlische conflict zou beëindigen, maar tegenstanders verwerpen het plan als een poging om Israël te transformeren van een land met een Joodse meerderheid naar een Palestijns-meerderheidsland door het toelaten van miljoenen zich Palestijn nomeende Arabieren..

Nederland heeft zich verbonden verklaard tot een tweestatenoplossing, een Joodse natie die naast een Palestijnse staat leeft.

Blok zei dat de acties van Eijpe geen “niet in tegenspraak” zijn met het beleid van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat ze tijdens haar werk voor de stichting niet door het ministerie wordt betaald. Hij zei dat het valt onder de vrijheid van meningsuiting en vergadering, ook gereserveerd voor medewerkers van regeringskantoren.

In 2014 deelde Eijpe een pleidooi op Facebook om ‘de staat Israël onmiddellijk te boycotten’. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is tegen dergelijke boycots.

Eijpe, die het ministerie heeft geadviseerd over kwesties die verband houden met het Israëlisch-Palestijnse conflict, is ook betrokken geweest bij het proces van een familielid tegen Benny Gantz, een voormalig stafchef van de Israel Defense Forces, tijdens een militaire aanval in Gaza.

Binnenkort komt Joods.nl uitgebreid op deze affaire terug .

Advertentie (4)