Video’s. 2.000 jaar oude Pelgrims Road ontdekt in Oude Stad Jeruzalem

De oude straat wordt aangeduid als “Pelgrims Road”, omdat archeologen ervan overtuigd zijn dat dit het pad is dat miljoenen joden driemaal per jaar namen bij het uitvoeren van het gebod van “alijah l’regel” – op weg naar de heilige stad Jeruzalem, om offers te brengen tot God tijdens de drie sleuteldagen van het Judaïsme, Pesach, Sjavoe’ot en Sukkot, aldus de Jerusalem Post.

De Pelgrims Road gaat helemaal van de Shiloah-poel naar het gebied dat grenst aan de westelijke muur die bekend staat als de boog van Robinson, waar je vandaag nog steeds overblijfselen ziet van de oude trap die naar de joodse tempel leidde.

“Deze plaats is het hart van het Joodse volk, en is als het bloed dat door onze aderen stroomt,” volgens Doron Spielman, vice-president van de Ir David Foundation (Elad).

Als je over de weg loopt, waarvan Ir David ongeveer 250 meter ervan heeft opgegraven, kun je je een voorstelling maken van de menigte mensen die er 2000 jaar geleden overheen liepen. Jonge jongens lopen naast hun ouders. Meisjes op de schouders van hun vader. Tot nu toe zijn slechts enkele van de winkels die ooit aan de weg stonden gedeeltelijk blootgelegd, maar met fantasie kun je de ruilhandel horen die hier plaatsvond: mensen die leer inruilen voor pels, zaden voor honing, munten voor wijn.

Archeologen vonden bijvoorbeeld een reeks trappen in het midden van de weg naast een van de oude winkels. Maar de trap gaat nergens heen. Het eindigt in een platform. Toen Ir David echter verder zocht, kwamen ze tot de ontdekking dat er nog  één soortgelijke reeks trappen bestaat, namelijk in Rome, waar hij werd gebruikt als een “Speakers ‘Corner in Hyde Park-stijl”. Kortom, dit was een plek waar mensen aankondigingen konden doen en toespraken konden houden aan de pelgrims terwijl ze de weg naar de Tempel beklommen.

Toen vonden archeologen naast de trap de verbrande overblijfselen van een mannelijke palmboom, een boom die geen vruchten voortbrengt. Waarom zou er een niet-fruit producerende boom daar op de weg staan? Om schaduw te bieden voor de luidsprekers.

Lees hier het hele artikel.