Als het vliegveld Sde Dov na vandaag dicht gaat volgen er landelijke stakingen in Israel

De laatste weken is er veel te doen over de geplande sluiting per 1 juli van het vliegveld Sde D0v bij Tel Aviv. Demonstraties van inwoners van Eilat, de burgemeester van Tel Aviv die zegt niet mee te willen werken, en de nationale vakbond Histadrut die dreigt met een grote landelijke staking.

Waar gaat het over? Het vliegveld Sde Dov wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten naar en van Eilat. Inwoners van Eilat zijn bang dat door verplaatsing van de goedkope vluchten van en naar Eilat het aantal binnenlandse toeristen met 30% zal afnemen. Verplaatsing naar Ben Gurion airport betekend een veel langere reistijd en is duurder. Daarnaast zijn er inwoners van Eilat die nu op één dag een van de ziekenhuizen in Tel Aviv bezoeken voor medische redenen en door de langere reistijd gedwongen zullen zijn in Tel Aviv te overnachten.

De grond waar Sde Dov op staat moet een nieuwe wijk van Tel Aviv worden, aldus heeft de regering beslist, waar 16.000 huizen, winkels kantoren en hotels moeten worden gebouwd in de komende vijf jaar en nog eens 14.000 woningen op grond ten noorden van het vliegveld, wat vanwege de aanvliegroutes nu niet mogelijk is.

Mocht de regering blijven vasthouden aan haar plannen en het vliegveld per 1 juli sluiten dan dreigt de nationale vakbond Histadrut vanaf 1 juli met een grote landelijke staking. ‘Mocht de regering onder druk van de publieke regering besluiten het vliegveld open te houden totdat alle bouwvergunningen zijn verleend, dan moet het aan de aannemers en prive grondeigenaren een schadevergoeding betalen van $ 2,24 miljard.

De komende uren zullen uitwijzen wat er gaat gebeuren.

 

Advertentie (4)