1.600 jaar oud mozaïek ontdekt in noord Israel door studenten van de universiteit van North Carolina

Elim mosaic detail.

Een 1600 jaar oud mozaïeken met een scènes uit het boek Exodus werd gevonden in noord Israel door onderzoekers en studenten van de universiteit North Carolina onder toezicht van professor Jodi Magness, op de plaats van een synagoge uit de vijfde eeuw in het oude dorp Huqoq in het lager gelegen gedeelte van Galilea, aldus JTA.

Magness is directeur van de Huqoq-opgravingen en Kenan “Distinguished Professor” voor Teaching Excellence in Early Judaism bij de afdeling Godsdienstwetenschappen aan het Carolina’s College of Arts & Sciences. Ze werkt samen met de Israel Antiquities Authority.

De mozaïeken beelden het verhaal af van Elim in Exodus 15:27, waar de Israëlieten kampeerden nadat ze Egypte hadden verlaten en zonder water in de woestijn hadden rondgedwaald.

Magness zei dat het Elim-panel “interessant is, omdat het over het algemeen als een vrij kleine episode wordt beschouwd in de woestijnwandelingen van de Israëlieten, wat de vraag oproept waarom het belangrijk was voor deze Joodse gemeente in Neder-Galilea.”

Het is het negende jaar dat de universiteit aan het graven is op de site, waar verschillende andere mozaïeken zijn blootgelegd.

“We zijn vastbesloten om de opgraving van de synagoge af te ronden voordat we de site overlaten aan de staat Israël, in de hoop dat ze zich in de toekomst zullen ontwikkelen en openen voor het publiek”, aldus Magness.

De mozaïeken zijn van de site verwijderd voor conservering en de uitgegraven gebieden zijn opgevuld. De opgravingen staan gepland in de zomer van 2020. Sponsors van het project zijn UNC-Chapel Hill, Austin College, Baylor University, Brigham Young University en de University of Toronto.

De mozaïeken zijn van de site verwijderd voor conservering en de uitgegraven gebieden zijn opgevuld. De nieuwe opgravingen staan gepland in de zomer van 2020. Sponsors van het project zijn UNC-Chapel Hill, Austin College, Baylor University, Brigham Young University en de University of Toronto.