Grote trappen van 3500 jaar oud geven een indruk van de grandeur van het veroverde Kanaänitische koninkrijk

Prachtige 8e eeuwse BCE trap en geplaveide hal in Tel Hazor. (The Selz Foundation Hazor Excavations in Memory of Yigael Yadin)

Zeven verbluffend grote basalt trappen die onlangs bij Tel Hazor in noord Israel zijn opgegraven, geven een nieuwe indicatie van de oude grandeur van het Kanaänitische koninkrijk, 3500 jaar geleden, dat volgens de bijbelse traditie door de Israëlieten werd veroverd en met de grond gelijk werd gemaakt.

Zoals beschreven in Jozua 11:10, was Hazor het ‘hoofd’ van de Kanaänitische nederzettingen die door de Israëlische leider waren ingenomen. Hoewel er nog meer trappen moeten worden blootgelegd, wordt gedacht dat ze leiden naar het grote paleiscomplex van waaruit de Koning van Hazor heerste op de noordelijke hellingen van de bovenstad tegenover de benedenstad.

“Dit is precies het paleis dat, als je door het bijbelse verhaal zou gaan, zou zijn veroverd door de Israëlieten,” zei co-directeur van Tel Hazar, Dr. Shlomit Bechar. Nationaal park Tel Hazor staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kan door het publiek worden bezocht.

Hebreeuwse Universiteit Prof. Amnon Ben-Tor en Dr. Shlomit Bechar op de Tel Hazor-site. (John Rinks)

De nieuw opgegraven monumentale trap van 4,5 meter breed is volgens Bechar ongekend in zijn vakmanschap in deze tijd en regio. Elke trap is gevormd om precies op zijn plaats te passen op een manier die nergens anders te vinden is, zei Bechar in gesprek met The Times of Israel.

Hazor heeft gediend als oefenterrein voor Israëlische archeologen – verleden, heden en toekomst. In 1955–1958 en 1968-70 leidde de beroemde archeoloog Yigael Yadin opgravingen op de locatie, bijgestaan ​​door een andere goede onderzoeker, Yohanan Aharoni. Nu,in het 30e opeenvolgende graafseizoen, werd de huidige Selz Foundation Hazor Excavations in Memory of Yigael Yadin opgericht in 1990 opgericht door Prof. Amnon Ben-Tor van de Hebreeuwse Universiteit onder auspiciën van de Israel Exploration Society.

Hazor, is gelegen ten noorden van de Zee van Galilea op een handelsroute tussen Egypte en Babylon, was de grootste stad uit het bijbelse tijdperk in Israël. Met een geschatte bevolking van 20.000, maakte de omvang en de strategische ligging het een belangrijke stad in de oudheid. Na zijn vernietiging werd het herbouwd door de Israëlieten, misschien door koning Salomon. Enkele honderden jaren later werd de Israëlische nederzetting vernietigd door de Assyriërs onder Tiglath-Pileser III in 732 v.Chr.

De trappen en twee andere veel kleinere basalt treden in de buurt werden voor het eerst ontdekt in 2018. Ze zijn geconserveerd en kunnen nu door het publiek worden bekeken. Bechar zei dat ze de opgraving van de trap binnen drie of vier jaar wil voortzetten.

Een zijaanzicht van de grote trap, kijkend naar het noorden. Let op de vorm van de basaltplaten, gesneden om in de volgende trap te passen. (M. Cimadevilla / The Selz Foundation Hazor Excavations in Memory of Yigael Yadin)

Hoewel deze trappen, vreemd modern van uiterlijk, op zichzelf groots zijn, is het heel goed mogelijk is dat ze niet ‘de’ trap naar het paleis zijn, eerder dat ze naar een andere binnenplaats kunnen leiden , die vervolgens kan leiden tot een andere grote trap.

“Het vinden van zo’n grote trap geeft aan dat het gebouw veel verbazingwekkender zal zijn dan we hadden verwacht,” zei ze. “Niemand verwachtte deze trap, een van de vele, te vinden. Het kan zijn dat deze mogelijk naar een andere trap leidt, mogelijk naar een andere ingang, naar een andere hal in het gebouw. Maar we weten het niet, ‘zei ze.