Shin Bet rolt Iraans inlichtingennetwerk in Israel op

 

Een Facebook-profiel dat volgens de Shin Bet op 24 juli 2019 nep is en wordt gebruikt om Iraanse inlichtingenmiddelen te rekruteren. ( foto Shin Bet)

De Shin Bet, de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst, heeft bekend gemaakt dat het een Iraans inlichtingennetwerk heeft uitgeschakeld dat actief was in Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De Shin Bet zegt dat het netwerk enkele maanden geleden werd blootgelegd in een gezamenlijke operatie met de politie en de Israel Defense Forces.

Het gebruik van sociale netwerken om mensen te werven is een bekende methode om aan informatie te komen en wordt ook gebruikt door terroristische organisaties zoals Hamas en Hezbollah.

Het netwerk werd geëxploiteerd vanuit Syrië door een medewerker genaamd “Abu Jihad”, die via Facebook en andere sociale media websites mensen probeerde te ronselen en om inlichtingen te verkrijgen over belangrijke plekken in Israel.

De internet activiteit werd vanaf het begin geïdentificeerd en gecontroleerd door de Israëlische inlichtingendiensten, die nauwlettend zowel de handlers in het buitenland, alsook de mensen in Israël en Judea en Samaria die bereid waren om samen te werken, in de gaten hielden.

Abu Jihad kreeg de taak om de locaties van IDF-basissen, politiebureau’s, ziekenhuizen en andere mogelijke doelen voor een toekomstige Iraanse aanval te verzamelen.

Volgens de Shin Bet slaagde Abu Jihad erin om ten minste één persoon te rekruteren om een ​​aanval op een Israëlisch doelwit uit te voeren. De Shin Bet zegt dat de overgrote meerderheid van de pogingen om via Facebook en andere sociale mediasites mensen te ronselen en inlichtingen te verzamelen grotendeels werden genegeerd door Israëliërs, omdat de nepprofielen die door Abu Jihad en zijn medewerkers waren opgezet, er verdacht uitzagen.

Deze zaak sluit zich aan bij andere recente gebeurtenissen waarbij terroristische elementen (waaronder die van Hamas en Hezbollah) contacten met Israëlische Arabieren en Palestijnen via het internet zochten om ze te werven voor het verzamelen van inlichtingen en terroristische activiteiten.

Advertentie (4)