Studie: Meer dan een derde van de Arabische burgers van Israël voelen zich onveilig in hun eigen gemeenschappen

Meer dan een derde (35,8%) van de Arabische burgers van Israël zegt zich niet veilig te voelen in hun eigen gemeenschappen, volgens een studie uitgevoerd door de Abraham Initiatives, een non-profit organisatie die coëxistentie bevordert tussen de Joodse en Arabische burgers van Israël, aldus  Ynet.

Een parallelle studie uitgevoerd onder Joodse Israëli’s stelde het percentage op slechts 12,8%.

Meer dan een kwart (26,6%) van de Arabische burgers zegt dat zij of een familielid het slachtoffer zijn geweest van een vorm van geweld, zo bleek uit het onderzoek.

Het onderzoek werd gedurende een periode van een jaar uitgevoerd door Dr. Nohad Ali en werd deze week gepresenteerd aan Knesset-leden, burgemeesters en politie op een conferentie in Kafr Qassem, een Arabische stad ten oosten van Tel Aviv.

Uit de studie bleek ook dat 80,3% van de Arabische burgers geweld op straat als hun meest urgente probleem beschouwt, gevolgd door de aanwezigheid van vuurwapens (77%) en uiteindelijk de hoeveelheid criminaliteit (73,5%).

Negentig procent zei dat het gemakkelijk is om wapens te verkrijgen en 59,3% vreest dat ze zelf gewond zullen raken door gewelddaden, vergeleken met slechts 19,6% van de Joodse burgers.

De Abraham-initiatieven hopen het bewustzijn te vergroten van het hoge percentage Arabieren onder het jaarlijkse aantal moordslachtoffers, dat soms drie keer hoger is dan het percentage van de algemene bevolking dat Arabisch is.

Vorig jaar, aldus de Abraham-initiatieven, waren er 72 Arabische burgers onder de 123 slachtoffers van moord – een cijfer dat 58,5% van het totale aantal uitmaakt.

De Israëlische politie verhoogde ook het aantal Arabieren in de strijdkrachten waarvan de meeste moslims zijn.

Het Ministerie van Openbare Veiligheid en de Israëlische politie hebben beide aangekondigd doelen te hebben gesteld om de aanwezigheid van politie in Arabische gemeenschappen te verbeteren. Er is een speciale administratieve eenheid gevormd en er zijn meer politiebureaus geopend in Arabische steden.