Tweede Kamer boos over JA stem Nederland bij anti-Israel resolutie VN

 

Na onze publicatie afgelopen donderdag over de Nederlandse “JA” stem voor een resolutie waarin de Verenigde Naties Israel veroordeelde voor “het beperken van de rechten van Palestijnse vrouwen”, hebben de 2e Kamerleden Pieter Omzicht van het CDA en Joël Voordewind van de ChristenUnie vragen aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gesteld.

VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en FvD steunen deze vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken.

Dat Israël in de zogeheten Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties mede door Nederland wél wordt veroordeeld en bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Iran niet, wekt bevreemding op bij de fracties.

Onder aanvoering van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vragen de fracties zich nu af waarom Nederland desondanks vóór een resolutie heeft gestemd die specifiek tegen Israël is gericht: “Hoe vaak is bijvoorbeeld de situatie van vrouwen in Saoedi-Arabië, waar vrouwen zonder hun ‘male guardian’ helemaal niets mogen, op de agenda geplaatst en hoe vaak is dat land veroordeeld?”, willen Omtzigt en zijn collega-Kamerleden weten van Blok.

Nederland liet zich tot nu toe altijd “leiden” door het stemgedrag van Duitsland, dat zich onthield van stemming, iets wat in Duitsland tot ophef leidde, omdat men vond dat Duitsland tégen had moeten stemmen. In Nederland daarentegen is er van enige ophef in de media totaal geen sprake

Het lijkt er nu sterk op dat Nederland Duitsland niet meer volgt en met haar stemgedrag een leidende rol is gaan spelen in het anti-Israel sentiment binnen de Europese Unie.

Wie bepaalt het beleid van Buitenlandse Zaken?

Heeft minister Blok zitten slapen of interesseert het hem niet?

Heeft minister van Ontwikkelingshulp, Sigrid Kaag, hier een beleidsbepalende rol in gespeeld?

Of is er sprake van een links ambtenaren-bolwerk binnen Buitenlandse Zaken die het heerlijk vinden Israel aan de schandpaal te nagelen?

Een paar maanden geleden is er een kamerbrede motie aangenomen van Kees van der Staaij van de SGP aangenomen, waarin werd geëist eenzijdige anti-Israel haat tegen te gaan. Het lijkt er sterk op dat Blok en Kaag hier maling aan hebben.

Opvallend is trouwens dat geen van de linkse partijen in de 2e Kamer de vragen van Voordewind en Omtzigt steunt. Ook de PvdA en D66 niet. Dat geeft te denken.

Een ander opvallend punt is de tweet gisteren van de Nederlandse VN vertegenwoordiger Karel van Oostrom. Had hij last van gewetens wroeging door zijn stemgedrag? Heeft hij niet kunnen slapen na zijn “JA” stem te hebben uitgebracht? Deze tweet kan geen toevalligheid zijn in ieder geval.

Al met al kan je nu spreken van een anti Israel beleid door de Nederlandse regering, waarin Israel aan de schandpaal wordt genageld omdat vrouwen in de door Mahmoud Abbas geleide Palestijnse gebieden geen of te weinig rechten zouden hebben.

Voor ons is dit totaal onacceptabel en wij steunen de heren Omtzigt en Voordewind hierin. 

Advertentie (4)