Nederland stemt vóór anti-Israel resolutie VN wegens “schending vrouwenrechten”

In het Theater van de Absurditeit behoren Nederland, Saoedi-Arabië, Iran, Jemen en Pakistan bij de landen die gisteren in de economische- en sociale raad van de VN vóór stemden voor een absurde resolutie waarin Israel als enige land ter wereld werd veroordeeld voor het schenden van vrouwenrechten.

De Joodse staat werd hard en herhaaldelijk veroordeeld in een resolutie, aangenomen met 40 stemmen voor, 2 stemmen tegen, met 9 onthoudingen en 3 afwezig (zie uitsplitsing hieronder). Omdat Israel volgens deze absurde stemming het “grootste obstakel” zou zijn voor Palestijnse vrouwen “met betrekking tot hun vooruitgang, zelfredzaamheid en integratie in de ontwikkeling van hun samenleving”.

De resolutie negeert volledig hoe Palestijnse vrouwenrechten worden beïnvloed door hun eigen bestuurlijke autoriteiten – de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in Gaza – en vermeldt ook geheel niet hoe vrouwen worden gediscrimineerd in de patriarchale Palestijns-Islamitische samenleving.

Bovendien sloot ECOSOC zijn jaarlijkse sessie af door de ergste misbruikers van vrouwenrechten ter wereld te negeren en weigerde een enkele resolutie aan te nemen over de situatie van vrouwen in Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan of de Republiek Congo, die allemaal in de top tien van slechtste landen staan in het Global Gender Gap Report van vorig jaar, opgesteld door het World Economic Forum.

Hillel Neuer, directeur van mensenrechtenorganisatie UN Watch, veroordeelde de afgevaardigden die het forum gebruikten om zich enkel en alleen op Israël te richten.

“De VN heeft nieuwe hoogten bereikt van absurditeit door Israël te kiezen voor het schenden van vrouwenrechten, maar zeiden niets over Iran, waar de vrouwenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh achter de tralies wordt houden. Niets over Saoedi-Arabië waar vrouwenrechtenactivisten gevangen zitten en worden gemarteld en waar vrouwen zich dienen te onderwerpen aan strenge mannelijke voogdijwetten. Ook over Jemen niets, die ziekenhuisbehandelingen voor vrouwen weigeren zonder de toestemming van een mannelijk familielid, aldus Neuer.

“Als je Iran, Saoedi-Arabië en Jemen hebt onder de VN-delegaties die Israël beschuldigen van het schenden van vrouwenrechten, dan zit je in het Theater van het Absurditeit.”

Kort na goedkeuring van de tekst veroordeelde ECOSOC vervolgens Israël in een tweede resolutie wegens vermeende schending van de economische en sociale rechten van Palestijnen.

Bespreking van de resoluties volgde op de presentatie van een bevooroordeeld rapport door Tarik Alami, vertegenwoordiger van de in Beiroet-gebaseerde Economische en Sociale Commissie voor West-Azië, het regionale orgaan van de VN voor het Midden-Oosten dat 18 Arabische staten omvat, maar waar Israël niet welkom is. Alami beschuldigde Israël ervan Syrië en de Palestijnse Autoriteit te hebben verhinderd de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te bereiken.

Stemmers: resolutie waarin Israël wordt veroordeeld wegens schending van de rechten van de vrouw

JA:  Andorra, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Benin, Cambodja,  China , Colombia, Denemarken, Ecuador,  Egypte , El Salvador, Ethiopië, Frankrijk, Ghana, India,  Iran , Ierland, Japan, Kenia, Luxemburg, Mali, Malta , Marokko, Nederland, Noorwegen,  Pakistan , Paraguay, Filippijnen, Zuid-Korea, Rusland, St. Vincent,  Saoedi-Arabië, Soedan, Turkije, Turkmenistan , Uruguay,  Venezuela en Jemen.

NEE:  Verenigde Staten en Canada

ONTHOUDING:  Brazilië, Kameroen, Duitsland, Jamaica, Mexico, Roemenië, Togo, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.

Advertentie (4)