VIDEO. Trump houdt een militaire parade vandaag in Washington, in Israel is dit 46 jaar geleden gestopt

Ter gelegenheid van de 4th of July heeft president Trump besloten dat er vandaag een militaire parade in Washington wordt gehouden. In Israel is dit 46 jaar geleden, in 1973) voor het laatst gebeurd. 

De reden dat er geen militaire parades in Israel op onafhankelijksdag meer zijn is simpel, te duur, en enorme logistieke problemen, aldus de Times of Israel.

Israël begon in de zomer van 1948 voor het eerst militaire parades te houden, drieënhalve maand na de stichting van de staat, tijdens een vakantie die toen bekend stond als Herzl en Bialik Day, die de vroege zionistische leider en denker Theodor Herzl en de Israëlische nationale dichter Hayim Nahman vierde Bialik.

De inaugurele parade bestond uit troepen, tanks, gepantserde personendragers en artilleriestukken die marcheerden en door het hart van Tel Aviv reden tijdens een staakt-het-vuren in de Onafhankelijkheidsoorlog. De inmiddels “overleden” Davar-krant noemde het een “adembenemend schouwspel”.

Een parade gepland voor de volgende Onafhankelijkheidsdag werd zo druk bezocht – met honderdduizenden toeschouwers die de geplande route blokkeerden – dat het werd afgelast, waardoor het de bijnaam kreeg ‘De mars die niet marcheerde’.

Militaire parades werden elk jaar gehouden op Onafhankelijkheidsdag tot 1968, toen werd besloten dat de aanzienlijke kosten en inspanningen die nodig waren om de jaarlijkse evenementen te houden onbetaalbaar waren, hoewel uitzonderingen zouden worden gemaakt voor speciale jubilea.

Een militaire parade werd voor het laatst gehouden 46 jaar geleden, in 1973, ter herdenking van de 25e verjaardag van de oprichting van de staat Israel.

Advertentie (4)