Opnieuw een bewijs van de vernietiging van Jeruzalem door Babylonie gevonden

Foto: Universiteit of North Carolina, Charlotte

Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina die voortdurend bezig zijn met archeologische opgravingen op de berg Zion in Jeruzalem, hebben een tweede belangrijke ontdekking aangekondigd: een klein stukje van een gouden en zilveren sieraad, opnieuw een duidelijk bewijs van de Babylonische verovering van de stad vanaf 587/586 v.Chr.

De onderzoekers ontdekten verder bewijs van de Babylonische vernietiging in as-lagen op de berg Sion. Er werd bevestigd dat de aslagen tot het tijdperk van de verovering van Babylonië behoorden door de specifieke artefacten en materialen die uniek zijn voor die periode, zoals Scythische pijlpunten en aardewerkfragmenten.

Screenshot: YouTube

Eerder vonden de onderzoekers ander bewijs van de Babylonische vernietiging van Jeruzalem in lagen as op de berg Zion. Er werd bevestigd dat de as lagen uit het tijdperk van de verovering door Babylonië behoorden vanwege de specifieke artefacten en materialen die uniek zijn voor die periode, zoals pijlpunten en aardewerkfragmenten en lampen uit de ijzertijd.

Voor archeologen kan een grijze laag een aantal verschillende dingen betekenen”, zegt Shimon Gibson, professor geschiedenis van UNC Charlotte en co-directeur van het project. “Het kunnen asfalt-afzettingen zijn uit ovens; of het kan een plaatselijke verbranding van afval zijn. In dit geval duidt de combinatie van een as-achtige laag vol artefacten, gemengd met pijlpunten en een zeer speciaal ornament op een soort verwoesting en vernietiging. Niemand laat gouden sieraden achter en niemand heeft pijlpunten in zijn huishoudelijk afval. 

“De pijlpunten staan ​​bekend als ‘Scythische pijlpunten’ en zijn ook gevonden op andere archeologische conflictlocaties uit de 7e en 6e eeuw v.Chr. Ze zijn ook bekend op locaties buiten Israël. Ze waren vrij gewoon in deze periode en staan ​​bekend als gebruikt door de Babylonische krijge¨rs. Samen wijst dit bewijs op de historische verovering van de stad door Babylon omdat de enige grote verwoesting die we in Jeruzalem hebben voor deze periode de verovering van 587/586 v.Chr. ”

Het fragment van sieraden is onderdeel van een kwastje of een oorbel met een klokvormig gouden bovenste gedeelte en een zilveren gedeelte eronder in de vorm van een tros druiven. Volgens Gibson is het “een unieke vondst en een duidelijke indicatie van de rijkdom van de inwoners van de stad ten tijde van het beleg.”