Voorproefje Netflix serie over Israelische spion Eli Cohen (VIDEO)

screenshot YouTube

Netflix heeft woensdag de trailer vrijgegeven van de serie over de legendarische Israëlische spion Eli Cohen, met Sacha Baron Cohen in de hoofdrol. De serie start op 6 september op Netflix

In de drama-serie met zes afleveringen genaamd “The Spy”, wordt het verhaal verteld van Eli Cohen, die in het begin van de jaren zestig in Syrië voor Israël spioneerde. De trailer richt zich op de persoonlijke tol van Cohen’s undercoverwerk, omdat hij wordt gedwongen te liegen tegen zijn geliefden. Het suggereert ook dat naarmate het verhaal vordert, Cohen zijn eigen vermogen om waarheid van fictie te onderscheiden aan het verliezen is, zodra hij zijn Syrische personage aanneemt.

De serie is geschreven en geregisseerd door de Israëli Gideon Raff, vooral bekend van de Hebreeuwse serie “Hatufim” (Prisoners of War), en de veelgeprezen Amerikaanse aanpassing daarvan “Homeland”. Beiden ook te zien op Netflix.

Mossad-agent Eli Cohen werd berecht en op 18 mei 1965 geëxecuteerd door Syrië voor spionage, nadat hij met succes gedurende vier jaar in de Syrische regering was geïnfiltreerd onder het alias Kamel Amin Thaabet. 

De informatie die hij in die periode had doorgespeeld naar Israel, was volgens de toenmalige Israëlische premier Levi Eshkol, cruciaal geweest voor de overwinning van Israel tijdens de zesdaagse oorlog van 1967.