Elektricien vindt 4.500 jaar oude begrafenis artefacten

Ahmed Nassar Yassin met 4.500 jaar oude artefacten die hij ontdekte in een begrafenisgrot in de buurt van Araba in het noorden van Israël. (Nir Distelfeld / Israel Antiquities Authority)

Een voorheen onbekend centrum van een nederzetting uit het Kanaänitische tijdperk werd onlangs ontdekt door een nieuwsgierige elektricien op weg naar zijn werk.

Ahmet Nassar Yasin, een inwoner van het dorp Araba in het noorden van Israël, ontdekte een 4.500 jaar oud koperen dolkmes en een verzameling intacte aardewerken potten, toen hij iets opmerkelijks opmerkte terwijl hij op weg was om een lokale klant te bedienen.

“Toen ik iets ongewoons ontdekte op de bergrug dichtbij de onverharde weg, stopte ik om het te bekijken. Op het moment dat ik het rotsblok aanraakte, brokkelde het af en voor mijn ogen verschenen er op wat leek oude containers ‘, zei Yasin.

Yasin maakte zich zorgen over de schade aan de artefacten vanwege hun ongeplande blootstelling en nam de items mee naar zijn huis en rapporteerde zijn vondsten onmiddellijk aan de Israel Antiquities Authority.

Kort daarna haalde Nir Distelfeld, een IAA-diefstalpreventie-inspecteur, ze bij Yasin op en realiseerde ze zich dat ze uit een begrafenisgrot kwamen. Yasin kreeg een certificaat van goed burgerschap.

4.500 jaar oude artefacten ontdekt in een begraven grot in de buurt van Araba in het noorden van Israël. (Nir Distelfeld / Israel Antiquities Authority)

Volgens een IAA-persbericht bevatten de items 4.500-jaar oude opslagpotten en gietvaten in noordelijke stijl, evenals het bronzen dolkblad, dat aan een houten handvat zou zijn bevestigd. Zoals typerend voor het tijdperk, waren de artefacten, met inbegrip van levensmiddelen, waarschijnlijk bedoeld om de bewoner van de grafgrot te vergezellen op weg naar het hiernamaals.

De vondsten van Yasin wijzen op een voorheen onbekende nederzetting in het specifieke gebied, zei Distelfeld. Er zijn veel bekende nederzettingen in het West-Galilea-gebied, maar in Araba had nog niemand van het dorp ontdekt dat het dorp 2500 jr v.Chr. al bewoond was.

Distelfeld heeft de oude items aangeboden aan de dorpsgemeente om te laten zien, maar heeft nog geen reactie ontvangen. In de tussentijd zullen de items worden gehouden door de staat.

Ahmed Nassar Yassin met 4.500 jaar oude artefacten die hij ontdekte in een begrafenisgrot in de buurt van Araba in het noorden van Israël. (Nir Distelfeld / Israel Antiquities Authority)

Yasin zei dat hij vanaf het eerste moment het aardewerk zag, hij begreep dat hij te maken had met historische artefacten. “Ik gaf ze door aan de mensen die ze goed kunnen behandelen. Ik hoop dat mensen zullen beginnen te begrijpen dat op een dag alles wat wordt ontdekt en alles wat we zullen leren van historische artefacten, alle mensen, van alle achtergronden, zal dienen”.