Hyundai test vrachtwagens op waterstof in Israël

Hyundai’s vrachtwagens op waterstof. Foto: Hyundai

De Hyundai Motor Company is van plan om in 2020 een uitgebreide pilot van vrachtwagens op waterstof uit te voeren in Israël.

Een Hyundai-delegatie bezocht vorige maand Israël om de pilot te bespreken, aldus meldt Calcalist. Ook waren er besprekingen met hoge officials in het kantoor van premier Netanyahu.

De test zal worden uitgevoerd door de Israëlische auto importeur Colmobil Ltd. en transport- en logistiekbedrijf Taavura Holdings Ltd., die de grootste lokale vloot vrachtwagens bezit.

Waterstofvoertuigen bestaan ​​al sinds de jaren 1960, maar zijn nooit breed toegepast vanwege de beschikbaarheid en lage kosten van benzine en diesel. In tegenstelling tot benzine- en dieselvoertuigen, die werken door brandstof te verbranden en verontreinigende stoffen te creëren, gebruiken waterstofvoertuigen een elektrochemisch proces dat waterstof omzet en elektriciteit en water als bijproducten vormt. De elektriciteit wordt opgeslagen in de accu van het voertuig.

Steeds strengere milieuregels die de afgelopen jaren zijn geïmplementeerd, hebben ertoe geleid dat sommige wereldwijde fabrikanten zijn overgestapt op waterstofvoertuigen, waaronder Hyundai en Toyota. Vrachtwagenfabrikanten worden ook getroffen door de nieuwe voorschriften, omdat ze als zeer vervuilende voertuigen worden beschouwd.

Hyundai heeft al een waterstofwagen gepresenteerd die eerder dit jaar in Europa is gaan rijden, met een bewezen rijbereik van 400 kilometer. Het bedrijf zei dat het van plan is om in 2020 waterstoftrucks in Zwitserland en Nieuw-Zeeland te gaan gebruiken.

Israël wordt beschouwd als een uitstekende proeftuin vanwege het gevarieerde klimaat, extreme weg hellingen in Galilea en de Golanhoogten, en lange wegen in de Arava in het zuiden.

Taavura is de officiële vertegenwoordiger van het Nederlandse DAF Trucks in Israël en heeft een technisch en logistiek centrum dat al gegevens van zijn vrachtwagenpark verzamelt over parameters zoals bijvoorbeeld inspanning en slijtage.

Zoals wij op 23 september schreven is er een nieuwe technologie ontwikkeld door onderzoekers van de Israëlische universiteit Technion Institute of Technology, in samenwerking met het team dat de populaire Israëlische telefoon-app Viber heeft opgericht, dat belooft dat waterstof weer op het net wordt gezet wereldwijd.

Advertentie (4)