Vrouw benoemd tot commandant Israelische luchtmacht

Commandant van de IAF en Lt.Kol. “G” . Fotot IDF

Luitenant-kolonel G. nam dinsdag de rol over als commandant van het Nachshon Squadron (122). Kolonel G. wordt de eerste vrouw in de Israëlische luchtmacht (IAF) die commandant wordt van een squadron.

Luitenant-kolonel G (35 jaar) ging in 2003 naar de 151ste IAF pilotenopleiding en studeerde af als piloot op een vrachtvliegtuig. Aan het einde van de cursus werd ze toegewezen aan het 135ste squadron en ging ze door naar het 131ste Karnaf-squadron, om een reeks commandoposities in de IAF-vliegacademie en in het 135ste Squadron te vervullen.

Tussen 2015 en 2017 diende ze als plaatsvervangend squadron-commandant van het 122e (de “Nachshon”) squadron, waar ze nu naar terugkeert als squadron commandant. In augustus 2017 volgde ze de IDF “Alon Command and Staff Course”, die ze in juli 2018 voltooide. In 2019 diende ze als “Branch Head” in het IAF-hoofdkantoor.

Lt.Kol. “G”. Foto IDF

De commandant van de Israëlische luchtmacht, majoor-generaal Amikam Norkin, zei tijdens haar inauguratie:

“Luitenant-kolonel G., moeder van twee jongens, je bent een rolmodel en een voorbeeld voor duizenden vrouwen in de staat Israël. Ik geloof dat het onze plicht is om vrouwelijk potentieel te benutten. We zijn verre van het bereiken van dit doel, maar ik ben er zeker van nu jij squadron-commandant bent geworden, iets dat je hebt bereikt door de kracht van je acties, de plaatsing van vrouwen in hoge posities binnen de IAF en bij de gevechtstroepen in de gehele IDF, zal versnellen. Goed gedaan, je bent de eerste vrouwelijke commandant van een operationeel squadron in de IAF. We hebben hier 71 jaar op gewacht.”

Advertentie (4)