Rosj Hasjana groet ontdekt van Gandhi in de Nationale Bibliotheek van Israel

De envelop waarin de kaart ‘Shanah Tova’ van Gandhi is verzonden. Uit de Abraham Schwadron-collectie in de Nationale Bibliotheek van Israël. (Courtesy Nationale Bibliotheek van Israel)

Een door Mahatma Gandhi geschreven Rosj Hasjana groet, geschreven op de dag dat de nazi’s Polen binnentrokken, is opgedoken in de Nationale Bibliotheek van Israel.

De handgeschreven brief van de beroemde Indiase voorstander van geweldloosheid, , geschreven op 1 september 1939, was gericht aan A.E. Shohet, het toenmalig hoofd van de Bombay Zionist Association. De bibliotheek heeft de brief deze week online gezet.

“Beste Shohet, je hebt mijn goede wensen voor je nieuwe jaar”, staat geschreven in de brief. “Hoe ik het nieuwe jaar wens, kan een tijdperk van vrede betekenen voor uw getroffen mensen.”

De nieuwjaarsgroet werd ontdekt als onderdeel van een belangrijk initiatief van de Nationale Bibliotheek van Israel om miljoenen items in haar archiefcollecties te bekijken, waaronder persoonlijke papieren, foto’s en documenten. Het initiatief van de bibliotheek wordt gesteund door de Leir Foundation.

Shohet was een Indiase jood uit de Baghdadi-gemeenschap in Mumbai. Hij leidde ook het kantoor van Keren Hayesod in de Indiase stad en was redacteur van de krant The Jewish Advocate.

Volgens de Nationale Bibliotheek had Shohet Gandhi eerder dat jaar, in maart 1939, in zijn “ashram” (spirituele hermitage) in Wardha geïnterviewd.

Gandhi’s brief aan A.E. Shohet uit 1939. Uit de Abraham Schwadron-collectie in de Nationale Bibliotheek van Israël (Schwad 03 07 04)

“Mijn medeleven gaat uit naar de Joden… Als er ooit een gerechtvaardigde oorlog zou kunnen zijn, in naam van en voor de mensheid, zou een oorlog tegen Duitsland om de moedwillige vervolging van een heel ras te voorkomen, volledig gerechtvaardigd zijn. Maar ik geloof niet in een oorlog”, schreef hij in november 1938.

Niet lang voordat hij in januari 1948 werd vermoord, noemde Gandhi de Holocaust “de grootste misdaad van onze tijd”, maar ook deed Gandhi destijds een omstreden uitspraak, namelijk dat “de Joden zich aan het slagersmes hadden moeten aanbieden. Ze hadden zich vanaf de kliffen in zee moeten werpen… Het zou de wereld en de mensen in Duitsland hebben wakker geschud…”