Contouren eenheidsregering in Israel worden langzaam zichtbaar

Hebreeuwse media stonden dinsdag vol met speculatie over mogelijke deals die worden besproken tijdens de onderhandelingen tussen de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu en Blue & White van Benny Gantz in een poging om een ​​eenheidsregering samen te stellen.

Onderhandelingsteams van beide partijen hielden eerder op dinsdag een vergadering van 90 minuten in een poging om de politieke impasse in de nasleep van de nationale verkiezingen van vorige week op te lossen en alle op tafel liggende voorstellente bespreken.

Channel 13 wist te melden dat één van de voorstellen zou zijn dat Netanyahu het eerste jaar premier zou zijn en Benny Gantz daarna drie jaar aan het roer van de regering zou staan.

De Ynet-website wist te melden dat de partijen zouden zijn overeengekomen dat degene die de eerst premier is de controle over twee van drie senior portefeuilles zal opgeven: Buitenlandse Zaken, financiën of Defensie.

Ondertussen meldde de Walla-website dat Likud zou hebben voorgesteld dat het rechtse religieuze blok (Likud, Shas, United Torah Judaism en Yamina) met 55 zetels de helft van de portefeuilles krijgt, terwijl Blue & White, dat 33 Knesset heeft, de andere helft zou krijgen.

De publieke omroep KAN meldde dat de eisen van Blue & White openbaar vervoer op Shabbat, de Joodse rustdag; burgerlijk huwelijk; het annuleren van een wet die de mogelijkheid van gemeenten beperkt om supermarkten op Shabbat te openen; het aannemen van een omstreden wet die het ontwerp van ultra-orthodoxe seminarie studenten regelt voor het leger; en het goedkeuren van een compromisovereenkomst met betrekking tot een pluralistisch plein aan de Westelijke Muur, zouden moeten worden ingewilligd.

Inmiddels heeft het Centrale Verkiezingscommittee de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt waarbij de Likud 1 Knesset zetel erbij krijgt ten kosten van de ultra orthodoxe UTJ partij.

Likud krijgt daardoor 32 Knessetzetels, 1 zetel minder dan Blue & White.