Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Foto GPO

Het zal geen verrassing wezen dat de Hebreeuwse kranten in Israel vol staan met politiek nieuws, analyses, aannames, geruchten – na de eerste bijeenkomst van gisterenavond tussen Netanyahu en Gantz.

Zet maar een grimas op: Er is meer dan een gezonde hoeveelheid scepsis in de pers na het nieuws dat Likud en Blue and White een gesprek over het vormen van eenheidsregering zullen starten, nadat partijleiders Benjamin Netanyahu en Benny Gantz een bijeenkomst hielden in de residentie van president Reuven Rivlin.

  • Het helpen creëren van het gevoel dat eenheid gewoon een ander woord is voor “er is niets niets meer te zeggen” is, is het feit dat elke partij terugging naar hun respectieve kampen met rustgevende woorden beloofde dat het hen niet zou verlaten, eerst door Netanyahu naar zijn religieus-rechtse blokpartij en vervolgens door Gantz .
  • “Eenheid of manoeuvreren?” Luidt de kop van Yedioth Ahronoth, onder dezelfde foto van de twee leiders die handen vastgrijpen en pijnlijk glimlachen die elke belangrijke voorpagina siert, en boven een cartoon van Reuven Rivlin als cupido.
  • “De gezamenlijke verklaring was twee stappen vooruit; Netanyahu’s belofte aan zijn rechts-religieuze blok was een halve stap terug. Als Netanyahu iedereen wilde verwarren is het hem gelukt, ‘schrijft Nahum Barnea in Yedioth.
  • “Netanyahu zet zich in voor de ultraorthodoxe clubs en tekende zelfs een deal met hen”, schrijft Channel 13-commentator Raviv Drucker op de website van het kanaal. “Anderzijds is Gantz, ondanks zijn ontkenningen, toegewijd aan (Yisrael Beytenu-leider) Avigdor Liberman, zelfs tot op het punt van de aan hem beloofde ministeriële posten. Geen van beide partijen is klaar om hun partners aan de kant te schuiven. “
  • Volgens Haaretz werd de bijeenkomst gehouden “onder argwaan”.
  • “Een Oscar voor namaak, of ware eenheid?” Vraagt ​​Amit Segal van Channel 12.

Draai aan het rotatiewiel: Haaretz meldt dat, zelfs als ze het eens zijn over eenheid, de twee partijen het oneens zijn wie eerst premier wordt in een rotatieovereenkomst.

  • Volgens het Netanyahu fanblad Israel Hayom streeft Likud een deal na die Netanyahu het eerste jaar geeft, daarna twee jaar voor Gantz en nog een jaar voor degene die op dat moment Likud leidt.
  • Volgens Yedioth liggen er nog twee andere opties op tafel, beide met Gantz als premier totdat Netanyahu zijn dag voor de rechtbank heeft. Als hij wordt bevrijd van de aanklachten, neemt hij het over als premier, en als hij schuldig wordt bevonden, krijgt een andere Likudnik de post.
  • Haaretz meldt echter dat Likud eigenlijk de eerste drie jaar eruit probeert te persen en Gantz een bot toewerpt met het laatste jaar.
  • “Likud staat erop als eerste in de rotatie te staan vanwege‘ overheidscontinuïteit ’, in de woorden van een onderhandelingsmedewerker uit het rechtse blok. Het belangrijkste punt van de partij in komende interviews is dat ze geen randvoorwaarden hebben en dat alles op tafel ligt, maar in de praktijk is leiderschap de centrale eis van deelname, ” schrijft Haaretz.
  • Tv-rapporten hadden ook een overvloed aan ideeën, waaronder een waaronder Netanyahu eerst als premier zou dienen, met de plicht af te treden als hij in een van de corruptiezaken tegen hem wordt aangeklaagd.

Eenheid activisten: Op dinsdagochtend gaan rechtse wetgevers via radio en tv stations de lucht in om eenheid te verspreiden, wetende dat dit de enige manier is om aan de macht te blijven.

  • “Het is beter om nu eenheid te pushen en het niet ergens anders voor een maand over te hebben,” vertelt aankomend Yamina Knesset lid Ofir Sofer aan Army Radio, zelfs als het ten koste van zijn eigen partij zou gaan die er geen deel van uitmaakt.
  • Maar Knessetlid Tamar Zandberg van het Democratic Camp zegt niets over het idee om zich aan te sluiten bij een groep rechts-vleugelspelers: “We raden Gantz aan om een ​​centrum-linkse regering samen te stellen, niet om deel uit te maken van een rechtse.”
  • Blue & White pushen ondertussen het idee dat Netanyahu niet geïnteresseerd is in het vasthouden aan zijn rechtse partners en ze niet heeft genoemd in de gesprekken, die Channel 12 plichtsgetrouw afdrukt als een feit dat door Gantz is ‘bevestigd’.
  • Het kanaal citeert ook bronnen in het rechts-religieuze blok dat Gantz beschuldigt van “proberen ons uit elkaar te halen.”

Weddenschappen: In het geval dat eenheid niet kan worden bereikt, zal Rivlin iemand anders moeten kiezen om het stokje aan door te geven.

  • Channel 13 meldt dat Rivlin nog niet heeft besloten aan wie hij het moet geven, en het is niet duidelijk dat de partijen dat ook hebben.
  • Terwijl rapporten zondag aangaven dat beide partijen de andere eerst wilden laten barsten (en falen), meldt Israel Hayom dat Likud eigenlijk de eerste wil zijn die faalt.
  • Volgens het rapport, onder vermelding van het komt “van senior partijleden”, “als Gantz als tweede het gaat proberen, zal de publieke druk hem dwingen zijn eisen snel te verlagen.”
  • “Rivlin, gedwongen om zijn Salomons oordeel te vellen , kan kiezen tussen twee kandidaten die misschien niet weten of ze zelfs gekozen willen worden”, schrijft Time of Israel redacteur David Horovitz.
  • Volgens Haaretz neigt Rivlin naar het geven van het stokje aan Likud, dat wordt ondersteund door een sterk religieus-rechts-blok met 55 Knesset zetels
  • De hoofdredactie van de krant wil Blue & White omdat ze willen gokken in plaats van de zeldzame steun van Arabische partijen te nemen en ermee door te gaan.
  • “Deze stap ziet eruit als een capitulatie zonder ruzie, een erkenning dat de langdurige tactiek van de rechtervleugel om partijen die de Arabische samenleving vertegenwoordigen te delegitimeren, is geslaagd,” luidt het hoofdartikel.
  • In Walla schrijft Amir Oren dat Netanyahu hongerig lijkt, terwijl Gantz verzadigd lijkt. “Hij is de prooi,” schrijft hij, terwijl hij de Blue & White leider adviseert dat “in de politiek, als je vanavond geen premier bent, je er niet op kunt rekenen dat je er morgen of overmorgen eentje bent.”

Wat Odeh eigenlijk bedoelde: In de Forward schrijft Sara Hirschhorn dat liberale Amerikaanse joden die geen fan zijn van Netanyahu niet zo moedig moeten zijn om te denken dat de beslissing van de Gezamenlijke Lijst om Gantz te steunen op enigerlei wijze over hen gaat, zelfs terwijl ze de stap vieren.

  • “Hoewel we misschien gespannen zijn over een visie op joods-Arabische samenwerking en een nieuwe weg naar vrede, gaat dit over de toekomst van de Israëlische samenleving – waar we geen stem hebben”, schrijft ze.
  • Gaza inwoner Muhammed Shehada schrijft ook over het besluit van de gezamenlijke lijst en zegt in Haaretz dat het niet ging om het steunen van Gantz, maar om Netanyahu te verdrijven.
  • “Eenvoudig gezegd, riskeren Arabische MK’s alles om Netanyahu te verdrijven en de democratie van Israël te bevorderen. Als Gantz die olijftak niet beantwoordt, is het slechts een kwestie van tijd voordat meer Arabische MK’s hun steun intrekken, om hun kiezers en mede-Palestijnen niet te laten mislukken. Gantz heeft nu de sleutel tot dit raadsel, ‘schrijft hij.

Israel in de overgang: Terwijl Israël wacht op zijn regering om zichzelf uit te werken, gaat de wereld razendsnel vooruit, vooral met de Algemene Vergadering van de VN in New York.

  • Terwijl Netanyahu daar normaal gesproken in de schijnwerpers zou staan, werd hij in plaats daarvan gedwongen zijn minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz te sturen.
  • “Netanyahu zal deze week Israël niet vertegenwoordigen op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, noch zal hij Trump ontmoeten, op zoek naar zijn rol als de essentiële leider van Israël. In feite is die strategie – zijn onmisbaarheid laten zien en vooral zijn relatie met Trump – een belangrijke reden dat hij zojuist de belangrijkste verkiezing van zijn leven heeft verloren”, schrijft Anshel Pfeffer in de Atlantische Oceaan.
  • Wat kan Netanyahu doen als demissionair minister-president? Volgens experts niet veel.
  • “Het idee hier is dat een overgangsregering geen feiten ter plaatse moet creëren als er geen Knesset is die toezicht kan bieden,” vertelt Suzie Navot, een professor in grondwettelijk recht aan de Stricks Law School in Rishon Lezion, aan Raphael Ahren van Times of Israel. “Controles en balans betekent dat het parlement toezicht houdt op het werk van de regering en dat de Knesset tot nu toe geen vertrouwen heeft uitgesproken in het beleid van de premier.”
Advertentie (4)