Na 40 jaar komt er weer een nieuwe bank bij in Israel

van links naar rechts, Amnon Shashua, Marius Nacht, krijgen een brief van de gouverneur van de centrale bank, Amir Yaron en Supervisor van Banks Hedva Ber, waarin staat dat ze een vergunning krijgen om een ​​digitale bank in Israël op te zetten (Courtesy)

De Bank of Israel gaf dinsdag haar goedkeuring voor de oprichting van een nieuwe bank, de eerste in ongeveer 40 jaar.

De bank zal onder leiding staan van de bekende Israëlische ondernemers Marius Nacht en Amnon Shashua. Marius is mede-oprichter van het grootste cybersecurity bedrijf van Israël, Check Point Software Technologies. Amnon is mede-oprichter van Mobileye, die op visie gebaseerde geavanceerde rijhulpsystemen ontwikkelt die waarschuwen voor botsingspreventie en -beperking, zo meldt de Times of Israel.

Gouverneur van de Bank of Israel, Amir Yaron, en supervisor van Banken Hedva Ber, deelden de ondernemers mee dat het beoordelingsproces is voltooid en dat de centrale bankchef klaar is om een ​​bankvergunning en controlevergunning af te geven voor de nieuwe bank.

Volgens het plan zal de nieuwe bank binnen anderhalf jaar operationeel zijn. Het zal een digitale bank zijn, die geen bijkantoren zal hebben en zich zal richten op bankdiensten voor huishoudens, waaronder het verstrekken van kredieten, het ontvangen van deposito’s, het beheren van lopende rekeningen en het vergemakkelijken van het kopen en verkopen van effecten.

De nieuwe bank maakt deel uit van een initiatief van de overheid en de centrale bank om extra concurrentie toe te voegen aan het banksysteem van Israel, dat wordt gedomineerd door vijf banken.

De nieuwe bank zal profiteren van een nieuw opgezet systeem voor het delen van kredietgegevens en de kans om de diensten van een gecentraliseerd computersysteem te gebruiken. De toezichthouders van de centrale bank werkten nauw samen met de ondernemers aan de plannen voor de bank, om succes te garanderen, aldus de verklaring.

Nacht en Shashua zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de visie van de Bank of Israel en het ministerie van Financiën voor de oprichting van de nieuwe bank “dapper” is en zal leiden tot innovatie en concurrentie in de banksector. “We staan nog maar aan het begin van de oprichting van de bank en er is nog een lange weg te gaan”, zeiden de ondernemers in een verklaring.