Israël zou spionage-apparaten in de buurt van het Witte Huis hebben geplant

Witte Huis (Official White House Photo by Joyce N. Boghosian)

Volgens voormalige Amerikaanse topambtenaren die met Politico spraken, werd de mobiele afluisterapparatuur tijdens het Trump-presidentschap ontdekt. Het kantoor van premier Netanyahu ontkent het attikel en zegt dat het een “flagrante leugen”is.

Israël heeft waarschijnlijk in de buurt van het Witte Huis afluister apparatuur voor cellphone geplant die de afgelopen twee jaar zijn ontdekt meldde Politico donderdag op basis van informatie van drie voormalige Amerikaanse functionarissen.

Volgens het rapport was de mobiele afluisterapparatuur waarschijnlijk bedoeld om de Amerikaanse president Donald Trump en hoge medewerkers in het Witte Huis te bespioneren.

Elad Strohmayer, woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington, werd in het artikel geciteerd en zei dat “deze beschuldigingen absolute onzin zijn. Israël voert in de Verenigde Staten geen spionageoperaties uit. ”

“Het is vrij duidelijk dat de Israëliërs verantwoordelijk waren,” zei een voormalige hoge inlichtingenfunctionaris.

Rond oktober 2018 hadden ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bewijsmateriaal ontdekt van de afluisterapparatuur in de buurt van het Witte Huis en verschillende andere gevoelige locaties in Washington D.C., aldus het rapport. Ze deelden vervolgens de bevindingen met relevante federale agentschappen.

De FBI, die samen met andere instanties de zaak onderzochten, wezen met de beschuldigende vinger naar Israël na het uitvoeren van een gedetailleerde forensische analyse, vertelden de ambtenaren aan Politico.

Volgens het artikel hadden sommigen echter al vermoedens dat Israël de berichten van het Witte Huis afluisterde. “Soms was het een soort kennis van ons denken. Af en toe waren er enkele woordreeksen die, voor zover we wisten, alleen in concepten van toespraken waren verschenen en nooit daadwerkelijk in het openbaar werden gebruikt, en dan herhaalde een Israëlische functionaris het tegen ons en zei: ‘Dit zou echt problematisch zijn als je “dit” zou zeggen,” zei de voormalige functionaris.

“De Israëli’s zijn behoorlijk agressief,” vertelde de voormalige inlichtingenofficier in het artikel. “Het heeft alles te maken met het beschermen van de veiligheid van de Israëlische staat en ze doen wat ze denken dat ze nodig hebben om dat doel te bereiken.”

Het bureau van premier Benjamin Netanyahu ontkende het artikel. “Een flagrante leugen. Er is een langdurige verplichting en een richtlijn van de Israëlische regering om geen inlichtingenoperaties in de VS uit te voeren. Deze richtlijn wordt strikt gehandhaafd zonder uitzondering.”

Bij aankomst in Sochi, waar hij de Russische president Vladimir Poetin zal ontmoeten, ontkende ook premier Netanyahu het rapport. “We hebben een richtlijn, ik heb een richtlijn, geen inlichtingenwerk in de Verenigde Staten, geen spionnen. En het wordt krachtig geïmplementeerd, zonder enige uitzondering. Het rapport is een complete fabricage, een complete fabricage,” zei hij.