Een bezoek aan Yad Lashiryon het grote en uitgebreide tank museum in Israel (video)

Screenshot YouTube

Yad Lashiryon, het officiële gedenkteken van Israël voor soldaten van het pantserkorps die gesneuveld zijn, is toevallig ook een van de grootste en meest diverse tankmusea ter wereld.

Yad Lashiryon bevindt zich in Latrun, halverwege tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Latrun werd geselecteerd voor het monument omdat het de plaats was van een bloedige strijd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

Het hoofdgebouw van het monument is een fort uit het Britse Mandaat-tijdperk, met een archief van de gevallen soldaten, een synagoge en een bibliotheek. Het bekendste monument van Yad Lashiryon (en het logo) is een Amerikaanse M4 Sherman-tank die bovenop een toren is gemonteerd. Maar naast de M4, herbergt het aangrenzende museum van het monument een enorme verzameling tanks, waaronder de Israëlische Merkava I tot en met IV, en honderden modellen uit de onder andere de VS, Duitsland, Frankrijk en de Sovjet-Unie, evenals enkele tanks en pantservoertuigen die Israël veroverde tijdens de oorlogen tegen de Arabische buurlanden.

Het omvat een “Armored Fighting Vehicle” (AFV) museum met een prachtige collectie van meer dan 170 gepantserde voertuigen en enkele jeeps en vrachtwagens. De exposities omvatten tanks, gepantserde auto’s, mobiele artillerie en aanvalsbruggen die sinds 1948 door de Israëlische Defensietroepen (IDF) en Arabische legers worden gebruikt, evenals voertuigen uit de VS, Rusland , en andere landen.Sommige hiervan zijn uniek en nergens anders te vinden.

Het Allied Forces Monument is een eerbetoon aan de legers die tegen de nazi’s vochten in de Tweede Wereldoorlog, geleid door de VS, Groot-Brittannië en de USSR.