Nieuwe online tentoonstelling voor 80-jarig jubileum van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog

foto Yad Vashem

Yad Vashem zal het feit dat het 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, markeren met een online tentoonstelling met persoonlijke verhalen over het joodse gezinsleven in Europa in 1939. De persoonlijke accounts in deze tentoonstelling beschrijven de verloop van de Tweede Wereldoorlog met behulp van documenten, foto’s en artefacten uit het Holocaust-tijdperk die zijn ondergebracht in de archieven van Yad Vashem, waarvan vele werden geschonken aan Yad Vashem door overlevenden van de Holocaust en hun families.

“De tijd is 16.00 uur. Het geluid van artillerievuur is al twintig uur non-stop aan de gang … Het lawaai van machinegeweren en het geluid van de vliegtuigen boven ons galmden in de lucht en vergroten de angst. Mijn oren en hoofdpijn. Je kunt niet horen wat er wordt gezegd. Gewoon boem! Boom! Boem!… Een huizenblok in het centrum staat in brand. Plots is er een vreselijk geluid, dat kreunt en schreeuwt – huizen storten in de oude stad in en we rennen om de mensen te redden die levend begraven zijn onder het puin. Plots werd de lucht donkerder – een rookwolk daalde neer over de stad.”

In september 1939 schreef Mira Zabludowski dit bericht toen ze tijdens een bezoek aan haar ouders in het oog van de storm werd betrapt. In haar 56 pagina’s lange dagboek legt ze haar indrukken vast van de eerste maanden van de Duitse bezetting van Warschau. Mira slaagde er gelukkig in Polen te ontsnappen en keerde terug naar “huis” naar Eretz Israel; haar vader stierf in juli 1940 in Warschau, terwijl haar moeder werd vermoord nadat ze samen met andere familieleden naar Treblinka was gedeporteerd.

Familie Majer. foto Yad Vashem

De online tentoonstelling presenteert ook het verhaal van de familie Majer uit Belgrado. Refael en zijn vrouw Rivka Majer hadden acht kinderen en veel kleinkinderen. Een van de foto’s in deze tentoonstelling legt een gelukkig vooroorlogs moment vast, met het uitgebreide gezin gekleed in hun mooiste vakantiekleding. Van de 21 mensen op de familiefoto stierf er één vóór de oorlog, 19 werden vermoord tijdens de Holocaust en slechts één overleefde de gruwelen: de dochter van Isabella Baruch, Refael en Rivka.

Terwijl de Duitse agressie in de eerste dagen van september 1939 niet gericht was op de Joden in Polen en Europa in het algemeen, toont deze tentoonstelling het overweldigende sentiment van de Joodse bevolking op de afgrond van een onbekende toekomst, die culmineerde in de uitroeiing van zes miljoen Joden en eeuwen van joodse leven in Europa.

“Zelfs 80 jaar later is het nog steeds moeilijk om de enorme discrepantie tussen het joodse leven voor de oorlog en hun tragische lot tijdens de Holocaust te begrijpen,” legt onderzoeker en curator van de online tentoonstelling Yona Kobo uit. “We zien gezinnen uit Joegoslavië, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Griekenland en Tsjechoslowakije in hun gelukkigste dagen – bruiloften, geboorten en andere vreugdevolle gebeurtenissen – maar ook in moeilijke financiële tijden, op zoek naar ontsnappingsroutes, die worstelen om hun verslechterende dagelijkse leven het hoofd te bieden levens – en uiteindelijk de massamoord op de Joden zonder onderscheid tussen mannen, vrouwen en kinderen.”

Advertentie (4)