Nazi-jager Hans Knoop steunt protest tegen omstreden nazi-expo Den Bosch

Nazi-jager Hans Knoop, bekend van de geruchtmakende opsporing van SS-oorlogsmisdadiger Pieter Menten in 1977, steunt het protest tegen de ‘zeer omstreden’ expositie van nazispullen en -ontwerpen in Den Bosch. Deze is gepland voor 8 september, maar critici betwijfelen steeds meer of hij doorgaat.

Knoop, wonend in Antwerpen, werd geboren in 1943 in Bussum en is dus een oorlogsoverlevende. De gewraakte tentoonstelling is volgens de critici op historisch verkeerde gronden opgezet en louter vanwege de ambitie van de organisator. Het protest wordt geleid door de Bussumse antifascist Arthur Graaff van de bond van oud-verzetsstrijders en antifascisten AFVN-BvA.

Bovendien blijkt het museum in kwestie exact zes meter tegenover de oude synagoge in Den Bosch te liggen, waar op de buitenmuur ook een Joods monument voor de 293 Bossche holocaustslachtoffers is bevestigd.

Ongeveer 15 organisaties en 120 individuen steunen het protest nu, zoals de AFVN-BvA, het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme, de Fédération Int. des Résistants uit Berlin, de Frans-Joodse nazi-jagers Serge en Beate Klarsfeld uit Parijs. Ook het Ned. Israëlitisch Kerkgenootschap, het grootste van Nederland, steunt het protest.

Ook de museumwereld neemt steeds meer afstand van de omstreden expositie. Het Noordbrabants Museum, dat aan het Design Museum is vastgebouwd, heeft bekendgemaakt de doorgang tussen de beide musea te sluiten. De stichting museumjaarkaart heeft de voor Joden en nazaten van verzetsmensen kwetsende tentoonstelling niet in zijn promotie voor september opgenomen. Er zijn ook bezwaren gerezen tegen de verplichte online aanmelding op naam, wegens een mogelijke schending van de privacy. Op vragen hierover van de AFVN-BvA wilde het museum niet antwoorden.

Ook in het buitenland begint deze controverse op te vallen. De Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft al aangekondigd bij de expositie opnamen te gaan maken en zal ook woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN-BvA interviewen.

Advertentie (4)