Duitsland vraagt Polen om vergeving, 80 jaar na begin WOII

Duitse president buigt zijn hoofd in Polen. Screenshot YouTube

Tachtig jaar na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse president Frank-Walter Steinmeier Polen om vergeving gevraagd voor het bloedigste conflict uit de geschiedenis.

Hij deed dit tijdens een ceremonie in de Poolse stad Wielun, waar 80 jaar geleden de eerste bommen uit de Tweede Wereldoorlog vielen.

“Ik buig mijn hoofd voor de slachtoffers van de aanval op Wielun. Ik buig mijn hoofd voor de Poolse slachtoffers van de tirannie van Duitsland. En ik vraag om vergeving”, zei Steinmeier in zowel Duits als Pools.

Tijdens de tweede wereldoorlog kwamen ruim 50 miljoen mensen om, waaronder bijna 6 miljoen Polen. Ruim drie miljoen daarvan waren Poolse Joden.

In een duidelijke verwijzing naar extreem-rechts in Duitsland, zei de Duitse president: “Het zijn de Duitsers die in Polen een misdaad tegen de mensheid hebben begaan. Iedereen die beweert dat het voorbij is, dat het schrikbewind van de nationaal-socialisten over Europa een marginale gebeurtenis in de Duitse geschiedenis was, moet bij zichzelf te rade gaan. We zullen nooit vergeten. We willen het onthouden en we zullen het onthouden”.

De Poolse president Andrzej Duda noemde het op zijn beurt “een daad van barbaarsheid en een oorlogsmisdaad” en veroordeelde de aanval van nazi-Duitsland op Polen.

“Ik ben ervan overtuigd dat met deze ceremonie de geschiedenis van de Pools-Duitse vriendschap zal ingaan”, aldus de Poolse president.

Advertentie (4)