Brand in Paramaribo onderstreept urgentie behoud Joods erfgoed Suriname

foto: surinamejewishcommunity.com

In april werd het historische centrum van Paramaribo, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en de hoofdstad van Suriname, opgeschrikt door een grote brand. Verschillende monumentale panden gingen in vlammen op. Ook de nabijgelegen Neveh Shalom-synagoge, het oudste nog actieve Joodse gebedshuis op het westelijk halfrond, liep gevaar. Hoewel de synagoge gespaard bleef, onderstreepte het incident opnieuw hoe kwetsbaar het Joodse erfgoed in Suriname is.

De Neveh Shalom-synagoge is niet alleen een religieus centrum, maar ook een historisch archief. Hier bevindt zich een unieke collectie van ruim 100.000 documenten, waaronder geboorteregisters, eigendomspapieren en brieven van Joodse families die zich sinds de 18e eeuw in Suriname vestigden. Deze documenten vormen een onschatbare bron van informatie over de Joodse geschiedenis in Zuid-Amerika.

Terwijl brandweerlieden streden tegen het vuur, waren vrijwilligers in de synagoge bezig met een race tegen de klok: het digitaliseren van het archief om het te beschermen tegen fysieke beschadiging. De digitaliseringsoperatie wordt geleid door de Nederlandse onderzoeker Rosa de Jong. Tijdens haar promotieonderzoek naar Joodse vluchtelingen in het Caribisch gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte zij zelf intensief het Surinaamse archief.

“Ik voelde dat mijn werk een verantwoordelijkheid met zich meebracht om het verleden waarop ik mijn carrière baseer, veilig te stellen,” aldus De Jong tegenover persbureau AP. Ze benadrukt dat digitalisering essentieel is om historisch Joods erfgoed te behouden voor toekomstige generaties, zeker in tropische gebieden waar klimaat en insecten extra risico’s vormen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)