Shin Bet heeft moordenaars 17-jarige Rina Shnerb opgepakt

IDF-soldaten arresteren leden van een terreurcel na de bomaanslag in augustus die de Israëlische tiener Rina Shnerb heeft gedood, in september 2019. Foto IDF

Israëlische veiligheidstroepen hebben vier Palestijnen opgepakt die ervan worden verdacht de aanslag te hebben gepleegd afgelopen maand op de Westelijke Jordaanoever, waarbij de 17-jarig Israëlische Rina Shnerb werd gedood. Haar vader en broer werden ernstig gewond tijdens dezelfde aanval.

Volgens de Shin Bet waren de verdachten lid van de terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die operationeel is in o.a. de regio van Ramallah.

Twee van de mannen werden dagen na de terreuraanslag gearresteerd, de andere twee werden afgelopen twee weken door veiligheidstroepen opgepakt.

Volgens de Shin Bet was de cel nieuwe terreuraanslagen aan het voorbereiden, waaronder ontvoeringen van Israëliërs.

Tijdens de invallen waarbij de vier werden opgepakt, hebben veiligheidstroepen ook een geïmproviseerd explosief gevonden dat de terreurcel had gemaakt.

17-jarig Israëlische Rina Shnerb, vermoord door Palestijnse terroristen
17-jarig Israëlische Rina Shnerb, vermoord door Palestijnse terroristen

Inmiddels is bekend geworden dat de vermoedelijke leider van de terreurcel, die beschuldigd wordt van het uitvoeren van de dodelijke bomaanslag, zaterdag in kritieke toestand in het Hadassa ziekenhuis is opgenomen na een verhoor door de Shin Bet-veiligheidsdienst, aldus de advocaten van de verdachte.

De 44-jarige Samer Mina Salim Arbid, de vermoedelijke leider van de terreurcel, was eerder deze maand opgepakt en vervolgens weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Afgelopen woensdag werd hij opnieuw opgepakt.

Samer Arbid, de vermoedelijke leider van een terreurcel, vermoedelijk achter een dodelijke bomaanslag die de Israëlische tiener Rina Shnerb in augustus 2019 heeft gedood (Twitter).

Volgens de krant Haaretz, die voor het eerst melding heeft gemaakt dat hij in het ziekenhuis was opgenomen, kreeg de Shin Bet wettelijke toestemming om ‘buitengewone maatregelen’ te nemen bij het verhoor van Arbid. Dergelijke maatregelen kunnen zijn om gevangenen in ongemakkelijke posities te dwingen, slaaptekort, boeien, en gevangenen blootstellen aan extreme temperaturen.

Dit wordt meestal toegestaan ​​in het geval van een ‘tikkende tijdbom’, waarbij de vrees bestaat dat de verdachte veiligheidstroepen informatie zou kunnen geven die een dreigende aanval zou kunnen voorkomen.

Arbid werd in kritieke toestand naar het Hadassah-ziekenhuis Mount Scopus in Jeruzalem gebracht, nadat hij tijdens het verhoor kennelijk met een hartprobleem te maken kreeg.

De Shin Bet bevestigde alleen dat Arbid naar het ziekenhuis was gebracht. “Tijdens de ondervragingen zei de leider van de terreurcel die de terreuraanval heeft uitgevoerd, waarbij Rina Shnerb werd vermoord, zich niet goed voelde. In overeenstemming met het protocol werd hij opgenomen voor medische controles en behandeling in het ziekenhuis. Het onderzoek naar de terreurcel is in volle gang”, zei de Shin Bet in een verklaring.