Waarom Netanyahu niet blij is met opdracht een regering te vormen

Foto: GPO

Netanyahu keek bepaald niet vrolijk tijdens de persconferentie woensdagavond. Netanyahu kreeg van president Reuven Rivlin de opdracht om als eerste een poging te wagen voor het vormen van een nieuwe regering.

Naar alle waarschijnlijkheid is Netanyahu inderdaad niet erg blij. Na het mislukken van zijn eerdere pogingen, werden er immers nieuwe verkiezingen gepland. Ook dit keer staat hij weer voor een vrijwel onmogelijke taak.

Onlangs maakte Avigdor Lieberman zijn eisen bekend voor een deelname aan een coalitie. Zijn partij Israël Ons Huis (Yisrael Beitenu) zal alleen deelnemen als er een seculier regeerakkoord komt. Lieberman wil minder religieuze invloeden op de maatschappij, onder andere door het toestaan van openbaar vervoer tijdens de sjabbat, het toestaan van een burgerlijk huwelijk en dienstplicht voor yeshiva-studenten. De Arbeiderspartij en de Democratische Unie komen met min of meer dezelfde eisen. Vermoedelijk gaan de ultra-orthodoxe partijen hier niet mee akkoord.

Kortom, het heeft allemaal nogal wat voeten in de aarde voor Netanyahu. Mocht het hem niet lukken dan wordt de beurt overgedragen aan Benny Gantz van Blauw-Wit. Gantz sluit een samenwerking met de Likudpartij uit zolang Netanyahu partijleider is. Hiermee hopende dat de Likudpartij een ander lid naar voren schuift als partijleider.

Vandaar dat Netanyahu niet blij keek.

Advertentie (4)