Raketinstallatie Islamitische Jihad op Westelijke Jordaanoever verijdeld

Dit beeld, uitgezonden door Channel 12-nieuws op 25 september 2019, laat een geïmproviseerde raket zien. Deze is gemaakt door leden van Islamitische Jihad vóór hun gevangenneming door de Palestijnse Autoriteit. De installatie werd aangetroffen in de stad Toelkarem, op de Westelijke Jordaanoever. (Schermopname: Channel 12)

Een poging van de terreurbeweging Islamitische Jihad om een raketinstallatie te bouwen op de Westelijke Jordaanoever is door de Palestijnse Autoriteit verijdeld. Dit blijkt uit een rapport dat de Israëlische nieuwszender Channel 12 gisteren naar buiten bracht.

Woensdagavond toonde Channel 12-nieuws foto’s van geïmproviseerde raketten die zijn aangetroffen in de Palestijnse stad Toelkarem. Eerder deze week werden daar ook drie Islamitische Jihad-leden gearresteerd door de veiligheidsdiensten van de PA. Daarnaast heeft de veiligheidsdienst ook een prototype van een raket in beslag genomen, aldus het rapport.

De instructies voor het bouwen van de raketten kwamen naar verluidt uit Libanon. Het rapport meldt verder dat het onduidelijk is of de bevelen van Islamitische Jihad of van de Libanese terreurbeweging Hezbollah kwamen. Beide groeperingen worden door Iran ondersteund.

De gevonden raketten ogen vrij amateuristisch. Toch waarschuwt het rapport dat bij eventuele verbeteringen de raketten wel degelijk een bedreiging vormen voor drukke steden zoals Tel Aviv en andere Israëlische kuststeden.

Volgens Israël zit de Islamitische Jihad ook achter het geëscaleerde geweld in de Gazastrook van de afgelopen tijd. Daarmee probeerden ze een nieuwe oorlog in de regio te ontketenen.