Netanyahu mag opnieuw nieuwe regering vormen

Foto (Amos Ben Gershom/GPO)

President Reuven Rivlin heeft Benjamin Netanyahu van de Likudpartij de opdracht gegeven een nieuwe regering te vormen. Dat is de tweede keer in vijf maanden tijd, nadat het Netanyahu eerder dit jaar niet lukte om een coalitie te vormen.

Hoewel de Blauw-Witpartij (Kahol Lavan) van Benny Gantz tijdens de verkiezingen twee zetels meer bemachtigde dan de Likudpartij, slaagden de twee leiders er niet in om coalitie te vormen.

Voor een meerderheid in het parlement zijn minstens 61 zetels nodig. Zowel Netanyahu als Gantz hebben dat momenteel niet. De Likudpartij kan rekenen op steun van 55 Knesset-leden, één lid meer dan Blauw-Wit. Na overleg met de partijleiders besloot president Rivlin hierop dat Netanyahu als eerste een poging mag doen om een nieuwe regering te vormen.

Netanyahu heeft nu 28 dagen om een regering te vormen, met een mogelijke verlenging van twee weken. Als alle pogingen mislukken, kan Rivlin de taak vervolgens aan iemand anders toewijzen. Daarna, als 61 wetgevers een andere kandidaat voordragen, krijgt die politicus ook een kans.

In een reactie zei Gantz dat Netanyahu bleef aandringen te onderhandelen namens de 55 parlementsleden van rechtse en religieuze partijen, in plaats van alleen Likud. De besprekingen over een eenheidsregering waren daardoor gedoemd te mislukken.

‘Blauw-Wit is toegewijd aan het idee van een eenheidsregering, maar vanuit ons perspectief zou de juiste volgorde zijn om onderhandelingen tussen de twee grootste partijen – en alleen hen – te laten plaatsvinden om overeenstemming te bereiken over de volgende regering.’

Netanyahu zei in een reactie dat “gezamenlijk leiderschap” mogelijk is, wat aangeeft dat hij openstaat voor een rotatieovereenkomst met Gantz. Maar hij benadrukt dat zo’n “brede eenheidsregering” snel moet worden gevormd, of ‘het zal waarschijnlijk alleen worden gevormd als een laatste redmiddel’. Het heeft geen zin om het proces te laten voortslepen, zegt hij. Netanyahu zegt dat hij het mandaat teruggeeft aan de president als hij geen kans ziet een regering te vormen.

Advertentie (4)